JídloZdraví

Jaký je rozdíl mezi kuskusem a quinoou?

Quinoa a kuskus jsou dvě malé potraviny podobné zrnu, které se často konzumují jako alternativa rýže a těstovin.

Vzhledem k jejich podobnému vzhledu a kulinářským aplikacím je mnozí mají tendenci zaměňovat. Jejich nutriční hodnoty jsou však odlišné.

Co je kuskus a quinoa?

Ačkoli kuskus a quinoa mohou vypadat podobně, jsou to odlišné potraviny.

Kuskus je druh těstovin s malými kuličkami vyrobenými z dušené krupice – mouky vyrobené z tvrdé pšenice. Jako takový patří do čeledi Gramineae neboli trávy a je základní potravinou v severní Africe (jmenovitě v Maroku), Alžírsku a Tunisku.

Na druhé straně quinoa je semeno rostliny quinoa, která patří do čeledi Chenopodiaceae.

Kvůli svému nutričnímu složení je však katalogizována jako pseudoobilovina. Obvykle se také konzumuje jako zrno místo semene.

Existují tři různé odrůdy quinoa – červená, černá a bílá, z nichž všechny se pěstují v andské oblasti Jižní Ameriky.

Výživové srovnání

Zatímco nutriční profily kuskusu a quinoy jsou poněkud podobné, jejich hlavní rozdíly souvisí spíše s kvalitou živin než s kvantitou.

Obě potraviny obsahují hlavně sacharidy a mohou se pochlubit poměrně vysokým obsahem bílkovin.

Oba mají přirozeně nízký obsah tuku. Přesto má quinoa asi 12krát větší množství tuku než kuskus, který pochází převážně z mastných kyselin prospěšných pro srdce, jako jsou omega-3 a omega-6.

Navíc i přes podobný obsah sacharidů a bílkovin se jejich kvalita živin výrazně liší. Za prvé, quinoa je známá tím, že má jedinečný proteinový profil.

Protein obsahuje aminokyseliny, které se dělí na esenciální a neesenciální. Vaše tělo si dokáže vyrobit pouze ty neesenciální, to znamená, že esenciální aminokyseliny musí být získávány z potravy.

quinoa-cibule

Na rozdíl od kuskusu – a většiny obilovin a luštěnin, dvou běžných rostlinných zdrojů bílkovin – quinoa obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Díky tomu je vysoce kvalitním zdrojem bílkovin.

Pokud jde o obsah sacharidů, quinoa obsahuje dvakrát více vlákniny než kuskus, což znamená, že se budete cítit déle sytí.

Quinoa má také nízký glykemický index. Vysoký GI znamená, že jídlo pravděpodobně zvýší hladinu cukru v krvi.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button