Jídlo

Jackfruit: Ovoce pro zdravé a pevné kosti

Pokud mluvíme o jackfruit, hovoříme o druhu ovoce pocházející z tropického stromu, a to chlebovníku různolistého. Tento exotický strom dorůstá výšky až 30 metrů a jeden plod jackfruitu může vážit dokonce i 10 kg. Ovoce z chlebovníku různolistého má nejen dokonale osvěžující chuť, ale velký přínos má i pro lidské zdraví. Jackfuit obsahuje totiž velké množství vápníku a fosforu , tudíž je velmi prospěšný pro zdravý vašich kostí.

Pár informací o jackruit

Jackfruit, někdy také džakie, roste především v jižní a jihovýchodní Asii, rozšířil se i do Afriky. Uvnitř plodu můžete najít velké množství semen, která jsou obalena žlutým pouzdrem. Toto pouzdro je to, co nás zajímá, protože jej konzumujeme. Je výborné, šťavnaté a má nasládlou chuť. Někdy bývá chlebovník různolistý zaměňován s chlebovníkem obecným. Pokud získáte semínko z jackruif, můžete si tuto rostlinu klidně vypěstovat i vy doma. Musíte ji však pravidelně zalévat, chlebovník má rád vlhko.

Proč konzumovat plody chlebovníku?

Plody obsahují mnoho sacharidů, řadu vitamínů a především jsou významné pro svůj obsah vápníku a fosforu. Pokud sníte přibližně 100 g šťavnaté dužiny, do svého těla dostanete energetickou hodnotu mírně přes 100 Kcal. Pokud se vám podaří sehnat jackfruit v Čechách máte poměrně štěstí, na dovolené si ho však již můžete běžně dopřávat. Dužinu můžete konzumovat čerstvou, přidává se i do salátů, vaří s rýží a výborná je s kokosovým mlékem. Používá se také při výrobě džemů, vín a likérů.

Jak plod porcovat?

Plody jackfruit se od sebe více či méně liší, záleží na konkrétním druhu. Všechny plody však obsahují stejný lepkavý latex, proto se při porcování jackruit doporučuje použít rukavice či si ruce potřít rostlinným olejem. Plod si rozpulte nožem a vykrojte jádro plodu. Dužina je uložena v určitých částech plodu, je světlá až žlutá. Dužinu buď ihned konzumujte nebo si ji uchovejte v ledničce či zamrazte. Mražená dužina je skvělá do smoothie či jako přísada do veganské zmrzliny.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button