
Podzimní nevlídné počasí, stejně tak jarní měsíce, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny, to jsou období chřipek, nachlazení a oslabování naší imunity. Většina lidí sahá po citrónech a vitaminu C v tabletkách, a přitom neví, že stejně tak jim může pomoci červená řepa.
Je to zelenina, která krásou zrovna neoplývá, avšak o to více je vhodná k posílení celého organismu. Její předností je vysoká zásaditost, čímž je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale také účinně pomáhat v boji proti často rozšířeným mykózám. Červená řepa zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku.
Co všechno obsahuje?

Lékaři doporučují konzumaci červené řepy také proto, že je zdrojem betainu a folátů. Tyto dvě látky jsou důležité pro snižování potenciálně toxické hladiny aminokyseliny, která může poškozovat cévy. Červená řepa tak pomáhá v boji proti rozvoji srdečních chorob, mrtvice, demence a omezeného prokrvení nohou. Dále je rovněž plná draslíku, hořčíku a vitamínu C.
Recepty
Červená řepa je vynikajícím doplněním jídelníčku, neboť ji lze péct, vařit, dusit nebo syrovou nastrouhat a přidat do salátu. Ještě vyšší nutriční hodnotu než kořen mají překvapivě listy, neboť obsahují vápník, železo a vitaminy A a C. Lahodná je také šťáva, ovšem má výraznou chuť, kterou můžeme zmírnit kombinací s mrkví, jablky či zázvorem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos









