JídloPrevenceZdraví

Top potraviny, které jsou bohaté na kolagen + ukázka jídelníčku

Kolagen je pro lidské zdraví nesmírně důležitý. Doplňovat jej můžete buď přirozeně z vaší stravy nebo si pořídit vhodné doplňky stravy. Ideální je však, zvláště s přicházejícím stářím, do své stravy zařazovat potraviny bohaté na kolagen. Jaké to však jsou?

Proč lidský organismus potřebuje kolagen?

Kolagen je důležitým proteinem, který se v hojném množství nacházím v celém lidském organismu. Je zodpovědný za pružnost lidské pokožky, zpomaluje známky stárnutí a udržuje vaše klouby zdravé a v dobré kondici. Zvláště v pokročilejším věku začínáme kolagen z těla ztrácet a produkce kolagenu se pomalu ale jistě omezuje. To vše vede k příznakům, jako jsou bolesti kloubů, vznik vrásek či snížené pohyblivosti. Narušovat syntézu kolagenu mohou také některé zlozvyky, například kouření, nezdravá strava či nedostatek pohybu. Vhodné je proto s přibývajícím věkem dbát na stravu, která je bohatá na kolagen či stravu doplnit o kolagenové doplňky, které vás udrží déle v kondici.

Strava bohatá na kolagen podporuje:

  • zdraví střev
  • snižuje bolestivost kloubů
  • podporuje hybnost kloubů
  • snižuje riziko vypadávání vlasů
  • zlepšuje pružnost pokožky
  • zvyšuje podíl svalové hmoty
  • zabraňuje úbytku kostní hmoty
  • má pozitivní vliv na zdraví srdce

Potraviny bohaté na kolagen

Tyto potraviny byste měli zařadit do vašeho jídelníčku, pokud chcete ve svém výživovém příjmu zvýšit obsah kolagenu, ale také elastinu (typ bílkoviny důležité pro pojivové tkáně)

  • Vývar z kostí: Skvělý zdroj kolagenu, který obsahuje také důležité aminokyseliny. Vývar z kostí je velmi příznivý pro lidské zdraví a měli byste si jej pravidelně dopřávat.
  • Spirulina: Kdo neslyšel o tomto typu řasu, jako by nebyl. Spirulina je skvělým zdrojem aminokyselin, jako je například glysin, který je klíčovou složkou kolagenu. Spirulinu můžete zakoupit v sušené variantě, třeba ve formě pilulek či prášku. Rozmíchat ji můžete jen tak s vodou nebo přidat do vašich smoothie.
  • Treska: Stejně jako většina ostatních druhů bílých ryb je i treska bohatá na množství aminokyselin, jako je glycin a prolin. Obsahuje také mnoho důležitých základních živin, jako je selen, vitamin B6 a fosfor.
  • Vejce: Běžně dostupná vejce a zvláště vaječné bílky jsou skvělým zdrojem aminokyselin, které vytváří kolagen a obsahují již výše zmíněný glycin a prolin. Vaječné bílky jsou také dobrým zdrojem zdravých tuků a kvalitních bílkovin
  • Želatina: I želatina je dobrým zdrojem kolagenu, i když ji v běžném stravování příliš nepoužíváme.

Ukázka ideálního jídelníčku bohatého na kolagen:

Den první

  • Snídaně: Smoothie se spirulinou, želatinou, lesními plody a mandlovým mlékem
  • Oběd: Thajská kokosová polévka
  • Večeře: Pečená aljašská treska s brokolicí a hnědou rýží
  • Svačina: Pečená dýňová semínka a vařená vejce

Den druhý

  • Snídaně: Řecký jogurt s plátky jahod a chia semínka
  • Oběd: Salát ze špenátu, jahod a oříšků s grilovaným kuřecím masem
  • Večeře: Cuketové těstoviny s dýňovým semínkem, pestem a pečeným krůtím masem
  • Svačina: Smoothie s arašídovým máslem a pomeranč

Třetí den

  • Snídaně: Vegetariánská omeleta
  • Oběd: Bylinkové a citrusové pečené kuře s růžičkovou kapustou a quinou
  • Večeře: Vývar se zeleninou, plátek kuřecího masa s hnědou rýží a opečenou zeleninou
  • Občerstvení: Ovocný salát, chipsy z kadeřávku

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button