Prevence

Jak svému organismu zajistit dostatečný příjem vitamínu C?

O vitamínu C již pravděpodobně slyšel každý z nás, ať už je to z reklamy či důvěryhodnějších zdrojů. Vitamín C je úžasný a velmi silný antioxidant, který je nepostradatelný pro stovky funkcí ve vašem těle. O jeho důležitosti již všichni víme, ale jak se postarat o to, aby ho bylo ve vaší stravě dostatek? Pravdou je, že to příliš těžké není. Stačí upravit svůj jídelníček a zamyslet se nad jeho složením.

Jídelníček s vitamínem C

Aby bylo ve vaší stravě obsaženo dostatek vitamínu C, stačí dbát na pravidelný přísun čerstvého ovoce a zeleniny. Důležité je slovíčko čerstvé, jelikož vitamín C je tzv. termolabilní, tedy při zpracování teplem se postupně ztrácí. Čerstvá zelenina a ovoce by měly mít ve vašem jídelníčku nezastupitelné místo, a to nejen proto, že jsou bohaté na vitamín C.

Proč je vitamín C pro organismus tak důležitý?

Vitamín C je antioxidant, který hraje důležitou roli při všech imunitních funkcí. Patří mezi nejvíce přijímané vitamíny, a to je dobře, jelikož ho potřebujeme pro správný chod našeho organismu. Denní dávka vitamínu C by měla být přibližně 90 mg. Podporuje imunitní systém, při kterém dochází ke stimulaci bílých krvinek. Zapomenout nesmíme na to, že je silným antioxidantem, který zabraňuje vlivům volných radikálů a chrání buňky před poškozením. Vitamín C je důležitý při tvorbě kolagenu v těle – pokud máte kolagenu málo, vzniká vyšší riziko vzniku aterosklerózy. Zajišťuje také pružnost cév, kostí a zubů. Je také prevencí paradontózy a jeho příjem by si měli ohlídat všichni, kteří trpí na krvácivost dásní. Podporuje krásný a zdravý vzhled vašeho těla, jelikož má regenerační schopnost, a je nezbytný pro správné vstřebávání železa.

Jak zvýšit přísun vitamínu C?

Je jasné, že přísun vitamínu C zvýšíte tím, že začnete konzumovat čerstvou zeleninu či ovoce nebo své stravování obohatíte o doplňky stravy. Existují však rady, které vám ukážou, jak zachovat v ovoci a zelenině více vitamínu C. Na prvním místě jistě stojí co nejmenší tepelná úprava zeleniny a ovoce. Dále je vhodné zeleninu vkládat až do vroucí vody, ne dříve, abyste zbytečně o dávku vitamínu nepřicházeli. Vliv na obsah vitamínu C má také slunce. Pokud si oloupete pomeranč a necháte měsíčky ležet na slunci, přicházíte také o dost vitamínu C. Ovoce a zeleninu loupejte až těsně před konzumací, protože slupka chrání před ničením obsažených vitamínů. Vitamíny se v ovoci a zelenině ničí také při používání měděného a železného náčiní, proto je vhodné používat to keramické, nerezové či dřevěné.

Zdroje vitamínu C

Mezi nejlepší zdroje vitamínu C patří bezesporu rakytník, který můžete konzumovat ve formě čajů, sirupů či šťávy. Dále to jsou šípky, černý rybíz, petrželová nať, jahody, citron, medvědí česnek či křen. Pomeranče a další citrusové plody obsahují mnohem méně vitamínu C než výše zmíněné plody.

Camu camu

Pokud toužíte po doplnění vitamínu C, vyzkoušejte prášek z camu camu. Camu jsou plody nízkého stromu z Jižní Ameriky a obsahují nesmírné množství vitamínu C (60x více než pomeranče). K nám se tyto zdravé plody dostávají ve formě prášku, který si můžete jednoduše přidat do svého smoothie či jiných jídel. Plody camu jsou celkově příznivé pro vaše zdraví a mohou se stát skvělou prevencí mnoha onemocnění.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button