Nejhorší snídaně, aneb jak by rozhodně neměl začínat váš den – 1. část
Již mnoho řádků bylo napsáno o tom, jak je snídaně důležitou součástí dne. Je to start, který bychom měli začít vyváženým jídlem pro správné fungování organismu. Proto je velmi důležité vybrat si snídani dobře a vyhnout se potravinám, které váš organismus zatíží a zpomalí.
Jak již název článku napovídá, existuje řada potravin, které zatěžují trávicí trakt. Řadíme mezi ně potraviny tučné, s vysokým glykemickým indexem, nebo na bázi jednoduchých a rafinovaných cukrů. Všechny tyto faktory způsobují vysoký příliv, následně pokles energie a obrovský pocit hladu. Pojďme se dnes podívat na to, čemu se při snídani vyhnout.
Potraviny s vysokým obsahem cukru
Začít svůj den sladkou pochoutkou je pro mnoho z nás lákovou vidinou, ovšem velice nevhodnou. Vzhledem k tomu, že tyto potraviny mají vysoký glykemický index, zaznamenáte po snídani obrovský přísun energie, který však během hodiny rapidně klesne. Začnou se ve vás probouzet chutě především na nezdravé potraviny, jako jsou sušenky, hranolky a sladkosti, které jsou po ruce. Byl však proveden výzkum, ve kterém bylo zjištěno, že lidé snídající potraviny s vysokým glykemickým indexem, měli po několika hodinách stejnou hodnotu hladinu cukru v krvi jako lidé, kteří nesnídali vůbec. Tyto potraviny tedy vedou k potřebě častěji jíst, podporují obezitu a zhoršují celkový zdravotní stav organismu.
Vyhýbejte se proto potravinám jako je sladké pečivo (koblihy, koláče, plněné taštičky a rohlíčky), slazené obiloviny (pozor na vysoký obsah cukru), nebo vafle a palačinky.
Chcete-li si však dopřát sladkou snídani, najděte jinou cestu. Místo bílého cukru a dalších nezdravých sladidel vyzkoušejte sladit medem, či přírodními sirupy (javorovým, rýžovým, agávovým, datlovým, a podobně). Osladit si jídlo můžete i ovocem. A místo polotovarů a hotového pečiva si raději upečte zdravou variantu oblíbené pochoutky.
Jednoduché sacharidy
Mezi jednoduché sacharidy často řadíme i potraviny, které neobsahují cukru, jsou však z nevhodného typu obilovin. Stejně jako sladké pochoutky, i ony jsou nezdravé a ke snídani nevhodné. Řeč je o bílém pečivu, jako je chléb, rohlíky a pletýnky. I tyto potraviny zapříčiní vysoký příval cukrů v krvi spolu s produkcí inzulínu. Po takové snídani můžete čekat, že vám práce půjde těžko od ruku, vaše koncentrace bude slabá a únava vysoká. Na jednoduché sacharidy by si měli dát pozor především osoby trpící diabetem.
Pokračování ve 2. části.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos