Prevence Rakovina

Neuvěříte, jaké zdravotní výhody nabízí obyčejný pastiňák

Pastiňák je běžná kořenová zelenina. Používá se nejen do polévky nebo některých zeleninových jídel, ale například ve Skotsku je „neeps a tatties“ (pastiňák a brambory) jedno z nejznámějších jídel.

Lze jej konzumovat za syrova, stejně jako mrkev, ale většinou se používá spíše vařený. V minulosti byl dokonce používán jako afrodiziakum.

Nutriční hodnoty

Obsahuje živiny důležité pro lidský organismus. Najdete v něm celou řadu minerálů (draslík, mangan, hořčík, fosfor, zinek, železo), vitamínů (B, C, E, K) vlákninu a některé bílkoviny.

Zdravotní výhody

Pomáhá při diabetu, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávicí procesy, brání depresím, podporuje správný růst a vývoj, posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak, podporuje zdraví kardiovaskulární soustavy.

Zdraví srdce

Obsahuje velké množství draslíku, které pomáhá snižovat krevní tlak. Vysoká hladina kyseliny listové pomáhá snižovat hladinu homocysteinzinu v krvi; ten je spojen se zvýšeným rizikem srdečních chorob.

Vláknina

Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, snižuje riziko vzniku diabetu, je klíčovou součástí trávicí soustavy – usnadňuje snadný pohyb potravy trávicím traktem, snižuje riziko vzniku zácpy a působí preventivně proti gastrointestinálním poruchám.

Redukce hmotnosti

Tato zelenina je nízkokalorická, s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, brání uvolňování ghrelinu (hormon „hladu“), jenž pomáhá optimalizovat trávicí procesy tak, aby z potravy bylo zpracováno co nejvíce kvalitních živin.

Imunitní systém

Pastiňák obsahuje antioxidanty, vitamíny a organické látky chránící tělo před bakteriemi a viry stejně tak jako proti toxickým vedlejším produktům vznikajících při buněčném metabolismu.

Vitamíny C a E působí jako antioxidanty a odstraňují nebo neutralizují volné radikály, které způsobují celou řadu chronických onemocnění včetně různých druhů rakoviny.

Vitamín C navíc stimuluje tvorbu bílých krvinek, které mají obranné vlastnosti.

Zdroj

Zanechte komentář