Olivový olej – víte, který typ si vybrat?
Olivový olej je podle mnoha výživových odborníků řazen mezi nejdravější oleje. Tento olej je typický pro svou silnou chuť, která se skvěle hodí jak na vaření, tak do salátu, nebo jako masážní olejíček.
Ovšem se zvyšující se poptávkou po tomto oleji je mnohem těžší si vybrat, který olej je vhodný na tu úpravu pokrmů, na kterou ho vyžadujete. Ne všechny olivové oleje, co vidíte v regále, jsou totiž stejné. Chcete-li co nejlépe využívat všech jeho výhod, seznamte se se všemi typy a radami, jak ho správně používat.
Extra panenský olivový olej
Extra panenský je nejen druh olivového oleje, ale také nejvyšší stupeň kvality, který můžete u tohoto typu oleje dosáhnout. Certifikovaný extra panenský olivový olej by měl splňovat následující kritéria:
- Musí být vyroben mechanickým stlačování oliv bez použití chemikálií a horké vody.
- Olivy se lisují pouze jednou za studena.
- Kyselost oleje nepřesahuje 1%.
Extra panenský olivový olej je podle znalců jako víno. Ti tvrdí, že jeho chuť, vůně i barva se výrazně liší v závislosti na tom, z jakého regionu olivy pocházejí. Extra panenský olivový olej je velmi bohatý na antioxidanty a má nejvyšší množství minerálních látek a vitamínů, které z oliv lze dostat. Nicméně jeho velmi nízký kouřový bod značí, že pro vaření je nevhodný. Skvěle se ale doplní saláty a studenou kuchyni.
Panenský olivový olej
Panenský olivový olej také pochází z prvního lisování oliv, jeho kvalita je však o něco nižší, než u extra panenského olivového oleje. Stejně jako extra panenský, je produkován mechanickým stlačením oliv bez chemických látek. Hlavní rozdíl je v jeho kyselosti. Zatímco u extra panenského nesmí kyselost přesáhnout 1%, u panenského oleje se pohybuje v rozmezí 1,5 – 2%. Výsledkem je méně intenzivní chuť a aroma. Stejně jako u extra panenského, je panenský olej vhodný do salátů a studeného kuchyni. Panenský můžete ale použít pečení, ovšem nelze s ním smažit.
Lehký olivový olej
Zatímco označení lehký u jiných potravin ukazuje, že obsahuje méně kalorií, u olivového oleje se tato nálepka týká něčeho jiného. Lehký olivový olej je stejně kalorický, jako ostatní olivového oleje. Ovšem liší se ve výživě, chuti a aroma. Všechny tři body má na velmi nízké úrovni.
Lehký olej je vhodné pro ty, kteří nesnesou typickou olivovou vůni. Díky vyššímu kouřovému bodu se tento olej hodí i na vaření, grilování a fritování.
Čistý olivový olej
Název čistý olivový olej je trochu v rozporu s fakty. Tento typ oleje je ve skutečnosti směs panenského olivového oleje a rafinovaného olivového oleje. Jeho obsah živin je poměrně nízký v porovnání s panenským olivovým olejem. Čistý olivový olej postrádá chuť a aroma. Je možné ho použít pro jakýkoliv druh vaření, nebo jako kosmetického pomocníka při léčbě suché pokožky, či proti lupům.
Olivový olej ze zbytků
Olivám, které byly mechanicky vylisovány, ještě práce neskončila. I když se může zdát, že všechen olej odevzdaly, nastupuje zde řada odstřeďovacích procesů, teplé vody a chemických látek, které z oliv dostanou veškerý jeho zbytek. Olej získaný tímto způsobem má neutrální chuť i barvu. Olej ze zbytků má oproti všem olivovým olejům nejnižší stupeň kvality, je velmi levný, a proto se přidává do čistého olivového oleje. Olej ze zbytků neobsahuje skoro žádné vitamíny a může se používat pro všechny druhy tepelného zpracování.
Pokud olivový olej obsahuje všechny své vitamíny, je bohatým zdrojem zdravých mastných kyselina a vitamínu E. Jeho látky mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a dělají olivový olej jeden z nejzdravějších olejů na světě. Ovšem ne všechny olivové oleje mají tyto vlastnosti. Proto se rozhodněte, pro který typ úpravy olivový olej potřebujete a zda investujete do kvalitnějšího extra panenského olivového oleje, který je plný těchto živin.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Ocekaval jsem ze se neco dozvim o olejovem oleji. Nevim kolik si autor tohoto clanku usporil, ale tuto informaci muze kazdy spotrebitel ziskat primo v obchode behem 5 minut pri vyberu oleje. A nejen to. Dozvi se:
1. Ktery stat v Evrope se podili na zasobovani sveta olivovym olejem a v jakem objemu.
2. Jak se lisi Italsky olej od spanelskeho, barvou, chuti, kvalitou, cenou a zarukovou tradici.
3 .Jake ma olivovy olej lekarsky vliv na lidske telo, zazivani, pokozku, atd.
4. Jakym zpusobem se pouziva v kuchyni denne.
5 Ktere vyrobni znacky jsou tradicne spolehlive, ktere mene akterych se absolutne vyvarovat.
Pred 15 lety jsem se setkal ve velkoobchode Walmart v Texasu se starsim panem ktery mi behem 5 minut vysvetli poznatky ktere on osobne nacerpal za poslednich 50 let. Byl puvodem z Italie a jeho nejlepsi doporuceni pro Extra Virgin first cold press byla znacka „Pompei“ za Spanelska!
Behem 5 minut jsem sa dozvedel vice, nez bych dokazal ziskat na internetu za 5 tydnu!
P. S. Nebojte se hovorit s lidmi v obchode. Co se dozvite skola Vam jiste nedala,