Originální silvestrovské pohoštění? Vyzkoušejte tatarák na 4 způsoby
Tatarský biftek, či lidově tatarák, je v našich končinách velmi oblíbeným pokrmem, který si nejčastěji dopřáváme v restauracích, ale někdy si jej připravujeme také doma. Tuto dobrotu si však zpravidla dopřáváme při slavnostnějších situacích a poslední den roku není výjimkou. Připravte si doma tatarák z lososa, tuňáka či červené řepy a okouzlete vaši silvestrovskou návštěvu.
Tatarák z lososa
Pustit se na Silvestra můžete do přípravy tataráku z lososa. Nejenže je velmi jemný a chutná skvěle, a právě losos je nyní v našich obchodech za skvělou cenu. Díky tomu si tatarák z lososa může doma připravit opravdu každý.
- 1/2 kg filet z lososa
- 2 šalotky
- 2 lžíce nasekaného kopru
- lžíce olivového oleje
- lžíce citronové šťávy
- lžíce dijonské hořčice
- sůl a mletý pepř
Začněte lososem. Nakrájejte jej na drobné kostičky. Nasekejte si šalotku a kopr. Připravte si větší mísu, ve které smícháte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Poté přidejte lososa, kopr a šalotku. Promíchejte a podle chuti přidejte citronovou šťávu či sůl. Tatarák z lososa podávejte vychlazený na toustovém chlebu či krekru. Dozdobit můžete snítkou kopru či kouskem citronu.
Tuňákový tatarák
Pustit se můžete také do přípravy tuňákového tataráku, který má opravdu jedinečnou chuť a je výraznější než tatarák z lososa.
- 200 g tuňáka
- malá šalotka
- 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
- citronová šťáva
- lžička sezamu
- kvalitní sojová omáčka
- arašídový olej
- čerstvý koriandr
Pokrájejte si přibližně čtvrtku malé šalotky, nastrouhejte zázvor a nasekejte koriandr. Nyní se pusťte do tuňáka. Pokrájejte tuňáka na malé kousky, přendejte do misky. Přidejte šalotku, zázvor, zakápněte citronovou šťávou, přidejte lžičku sezamu, lžičku sojové omáčky, nejlépe Kikoman, lžičku arašídového oleje a podle chuti trochu pokrájeného koriandru. Podávejte na krekru, opečeném chlebu či samostatně na talířku. Přidat k tataráku můžete kousek avokáda či čerstvý koriandr.
Řepový tatarák
Velmi chutné jsou však také zeleninové druhy tataráků. Skvěle a velmi autenticky vypadá tatarák z červené řepy. Červená řepa je také skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Dopřejte vašim hostům originální zdravé pohoštění.
- 3 bulvy červené řepy
- 2 stroužky česneku
- jarní cibulka
- olivový olej
- sůl a pepř
- 1 lžička octa / citronová šťáva
Červenou řepu si tepelně upravte. Zvolit můžete způsob pečení či vaření. Červenou řepu můžete buď rozmixovat krátce v mixéru či nastrouhat na jemném struhadle. Přidejte k červené řepě utřený česnek, jemně nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř, olivový olej a lžičku octa či citronové šťávy. Přidat můžete i sezamová semínka. Promíchejte, nechte chvíli odpočinout a podávejte s pečivem. Skvěle chutná řepový tatarák i dozdobený trochou bílého jogurtu, mozzarellou či zakysanou smetanou.
Tatarák z pečených paprik
Chcete-li ochutnat opravdovou dobrotu, pusťte se do přípravy tataráku z pečených paprik. Pokud jste někdy již ochutnali pomazánku z pečených paprik, víte, o jakou pochoutku se jedná.
- 5 červených paprik
- 50 g červené cibule
- hrst čerstvé hladkolisté petrželky
- sůl a pepř
- lžička olivového oleje
- toustový chleba
- čerstvá bylinka, řeřicha či polníček
Nejdříve si připravte červené papriky. Omyjte je, osušte, položte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pečte papriky do doby než bude slupka naprosto měkká, může také zčernat. Pokud vám slupka zčerná, vložte papričky do igelitového sáčku a enchte je spařit, díky tomu slupku snáze sundáte. Papriku poté nakrájejte na drobné kostičky. Nasypte do mísy a přidejte nasekanou cibulku a petrželku, dochuťte solí a pepřem, nezapomeňte na olivový olej. Nakonec tatarák nechte vychladnout a podávejte s pečivem, dozdobte řeřichou, polníčkem či petrželkou.
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/40646446093
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos