Pečeme domácí chleba III. – proces pečení chleba
Výhody kváskového chleba
- Lepší stravitelnost a to především díky kvásku, který potřebuje delší kynutí.
- Šetrnost ke slinivce břišní – při jeho konzumaci nedochází k velkému zvýšení hladiny cukru v krvi, není tedy potřeba větší množství inzulinu.
- Je vhodný i pro ty, kdo mají problémy s lepkem, neboť si můžete vybrat mouku, z níž budete chleba péct.
Suroviny na výrobu:
- mouka
- voda
- sůl
- chlebový kvásek
- kmín či další druhy koření
- semínka (slunečnice, pohanka, dýně)
Další pomůcky:
- ošatka na kynutí těsta před pečením
- pečící forma pro chleba nehnětený
- plech pro chleba hnětený
Hnětený či nehnětený, jaký je v tom rozdíl?
Nehnětený – jak asi název napovídá, bez námahy a práce, hnětení za vás totiž obstará samo těsto – a to díky procesu opravdu dlouhého kynutí – těsto připravíme dle receptu a necháme dlouze kynout do druhého dne. Vzhledem k tomu, že je řidší, je nutné ho péct ve formě, kde udrží svůj tvar.
Hnětený – připravené těsto necháme vykynout a hnětením z něj vytvoříme bochník, který ještě musí nějakou dobu kynout. Teprve poté jej můžeme dát do pece či předem vyhřáté trouby upéct. takoto zpracované těsto je pevnější, tudíž není potřeba pečící forma.
Ošatky na pečení chleba
Ošatky na chleba nejen drží tvar, ale dodají chlebu efektní vzor. Nechcete – li ošatku kupovat, lze použít i misku vyloženou utěrkou a vysypanou moukou (jinak se těsto přilepí).
Materiál – proutí, bambus, pedig, sláma.
Tvar a velikost – závisí na tom, jaký bochník chcete mít (kulatý, ovální, malý či velký).
Nákup – pekařské prodejny, e – shopy, farmářské trhy, případně si ji můžete nechat uplést.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos