Pečete podle posledních módních trendů?
Možná si ještě vzpomínáte nebo sami pečete „hity“ z dob nedávných. Vůně mramorové bábovky, míša řezů nebo klasického štrúdlu se linula z většiny domácností. Ovšem doba jde dopředu a lidé neustále vyvíjí a objevují něco nového. Pečení moučníků není výjimkou, zejména poslední dobou, kdy zažívá boom zdravá výživa a stále více do klasické české kuchyně zasahují recepty typické pro jiné země či kraje. Možná patříte mezi ty, kteří rádi zkouší něco nového nebo si jen chcete objasnit význam některých názvů moučníku za vitrínou vaší oblíbené kavárny. Vybrali jsme nejběžnější dortíky poslední doby a „odkryli“ jejich tajemství.
Cheescake
Cheescake je oblíbeným americkým dezertem, který si našel své stálé místo i u nás. Základ cheescaku se skládá ze dvou vrstev. Nízké „těsto“ bývá zpravidla zhotoveno z rozdrobených sušenek, cukru a másla. Na druhou vrstvu potřebujete ruční šlehač, který by neměl chybět u žádného milovníka pečení. Je skvělým pomocníkem nejen při tvorbě moučníků.
Druhá vrstva je z ušlehaného sýru, u nás se však používá tvaroh a zakysaná smetana. Někdy je cheescake doplněn o třetí vrstvu z čokolády nebo ovoce.
Cupcake
Cupcake není ničím jiným než malým dortíkem, určeným pouze jedné osobě, proto se k jeho výrobě používají stejné ingredience jako výrobě „klasického“ těsta na dort. Cupcake se pečou v košíčcích, které jsou k tomu určené. Cenový radar vám pomůže najít nejen košíčky na pečení nebo ruční šlehač, ale mnoho dalšího.
Cupcake je vždy zdoben polevou a obsahuje náplň, nejčastěji máslovou, navzdory tomu bývá často mylně zaměňován s muffinem.
Muffiny
Muffiny jsou malé moučníky, vzhledem podobné cupcakům, ovšem k jejich výrobě se používají odlišné suroviny. K výrobě muffinů je potřeba polohrubá mouka a těsto je hutnější, zatímco u cupcake se preferuje hladká mouka a těsto je řidší, tudíž se nevytvoří na vrcholu tvar bochánku. K našim poměrům je cupcake přirovnáván k dortíku, zatímco muffin je malá bábovka.
Zákusek low carb
Zákusky a moučníky low carb mají všechny jedno společné, neobsahují žádný cukr nebo jen nepatrné množství. Cukr je nahrazován medem, ovocem, stévií nebo jinými přísadami.
Cake pops
Cake pops není jiným než těstem na špejli a zbožňují ho především děti. Těsto je smíchané s nějakým krémem a následně obalené v čokoládě nebo polevě. K jejich výrobě je ideální použít stejné těsto jako na muffiny nebo bábovku. Cenový radar vám pomůže najít speciální formy na pečení cake pops, i když to lze i bez nich.
Brownie
Brownie je vždy čokoládové, k jeho výrobě je potřeba třené těsto s přídavkem mouky a kakaa, někdy i kousků čokolády, případně i dalších přísad jako oříšků nebo rozinek. Peče se na plechu a po upečení se polévá čokoládovou polevou.