JídloOstatní

Pravidelná konzumace avokáda je zárukou pevného zdraví

Toto ovoce je superpotravinou, která by neměla chybět na jídelníčku žádného člověka. Je to jeden z nejzdravějších plodů planety, neboť je plný vitamínů, zdravých tuků, minerálů, sacharidů a navíc má skvělou chuť.

Je to ovoce, které se od ostatních druhů velice liší tím, že je tvořen z téměř 80% zdravým tukem. Pro velký obsah tuků, vitamínů, minerálů a dokonce i bílkovin, je avokádo často připodobňováno k vejcím či k masu. Snad i proto je tak oblíbené mezi příznivci Paleo a vegany, kterým plnohodnotně nahrazuje jejich „zapovězenou“ stravu.

Proč je tuk v avokádu pro nás prospěšný

appetite-1238257_960_720Vysoký obsah tuků je převážně tvořen mononenasycenými tuky, zejména kyselinou olejovou, omega-9 tukem, jež se ve velkém množství nachází v olivovém oleji, makadamovém oleji a v mnoha ořechách. Mononenasycený tuk snižuje škodlivý cholesterol. Výzkumy ukázaly, že konzumací avokáda se rapidně snižuje hladina LDL – špatného cholesterolu a triglyceridů, jež souvisí se srdečními chorobami a naopak zvyšuje hladina HDL – hodného cholesterolu, který má ochranné účinky. Avokádo obsahuje také velké množství beta-sisterolu, přírodní látky také výrazně snižující cholesterol v krvi a navíc výrazně chránící prostatu. Tuk v avokádu snižuje i riziko rozvoje rakoviny a diabetu.

Skvělé pro oči, srdce i pokožku

Zdravé oči a pokožku pomáhá udržovat lutein v avokádu. Ten je prospěšný i srdci, jelikož funguje jako antioxidant.

Avokádo je navíc skvělým zdrojem vlákniny a draslíku. Celé avokádo jen tak ze slupky může být skvělým lehkým obědem. Tělo se doplní o pár set kalorií, o spoustu srdci prospěšných tuků a slušnou porci vlákniny. Navíc zasytí, je lahodné a jeho vliv na hladinu cukru v krvi je mizivý.

Druhy avokáda

Ve světě se pěstuje několik desítek druhů, ale běžně dostupných je zhruba 15 odrůd. V Česku narazíte v obchodech nejčastěji na dvě, a to Hass a Fuerte.

Hass je světově nejpěstovanější odrůdou, jejíž slupka je hrbolatá a proto se jí někdy přezdívá ropucha. Barva je hnědá až hnědofialová a tvar připomíná vejce. Naopak Fuerte má hladkou zelenou slupku a tvarem se podobá spíše hrušce. Nejlépe se avokádo konzumuje, pokud se podélně rozkrojí a dlabe lžičkou.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button