JídloOstatníPrevence

6 potravin, které vám zajistí zdravou a čistou krev

Oběhový systém lze udržet v kondici různými způsoby, od pravidelného sportu, až po zdravé stravování. Krev je pro lidské tělo nejdůležitější tekutinou a její stav by se neměl podceňovat, jelikož se na něm odráží naše celkové zdraví. Pro samotnou krev jsou nejdůležitějšími orgány srdce a plíce, které ji okysličují.

blood-75302_960_720

Dostatek kyslíku v krvi je pro tělo nesmírně důležitý. Mozek pozná, když je kyslíku málo a nejčastěji se to projevuje nespavostí, nesoustředěností a únavou. Pojďme se podívat, jak můžeme ovlivnit to, co jíme a zajistit si tak zdravý oběhový systém. Pro naší zdravou krev jsou hlavní zejména stopové prvky a minerální látky. Které potraviny jich obsahují nejvíce? Možná se v našem seznamu vyskytnou i ty, které nepatří mezi vaše favority.

Kapusta

Jeden hrnek nasekané kapusty obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Pokud budeme mluvit v číslech, dopracujeme se k tomu, že kapusta obsahuje 9 % doporučené denní dávky vápníku, 206 % vitaminu A, 134 % vitamínu C a až 684 % vitamínu K. Mezi další prvky, které nás rozhodně neochudí o naše zdraví, patří měď, draslík, železo, mangan, fosfor a chlorofyl.

800px-Brassica_oleracea_var._sabauda_JdP

Ústřední roli pro zdraví krve hraje železo, které je rozhodující pro tvorbu červeného krevního barviva. Hořčík se nachází v samotném chlorofylu a v krvi se chová jako důležitá živina, která okysličuje krev. Kapusta se do jídelníčku zařadí poměrně snadno, pokud k ní nemáte vyloženě vypěstovaný odpor. Používá se dušená, čerstvá i osmahnutá.

Fíky

Fíky jsou mnohem zdravější variantou cukrů. Jsou totiž přírodního charakteru a mimo ně se tu nachází i další minerály a stopové prvky (vápník, měď, železo, hořčík), ale i vitamíny, např. A, E a K. Železo se uplatňuje v léčbě anémií a fíky všeobecně regulují hodnotu krevního tlaku. V potravě by měl být dostatek draslíku, omezit bychom měli příjem sodíku.

fíky

Kopřivy

Kopřivy jsou odpradávna nazývány čističi krve. Z toho jasně vyplývají i jejich další užitečné vlastnosti, chrání tělo před rakovinou a stárnutím. Čistá nezanesená krev je pro průchod cév nezbytná.

kopřiva

Co se o nich dozvíte zajímavého, můžete zužitkovat ku vašemu prospěchu. Snižují hladinu krevního cukru, mají protizánětlivé účinky a napomáhají k léčbě onemocnění močového systému, jsou vhodné zejména jako prevence ledvinových kamenů. Jeden šálek z kopřivového nálevu denně (časně ráno před snídaní) účinně čistí krev. Kopřiva je vhodná proti vypadávání vlasů a chrání i další orgány, např. před jejich zvětšováním. Blahodárně působí na hojení ran a je účinná i na snížení bolesti svalů.

Řepa

Řepa obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek. Z krevních „stavitelů“ opět stojí za zmínku železo, draslík, hořčík a fosfor. Dále vitamíny A, B, C, beta-karoten a kyselina listová. Řepa je vzpruhou pro vaše játra, detoxikuje organismus od nahromaděných škodlivin. Při chudokrevnosti napomáhá pití řepné šťávy, poradí si do jisté míry i s vysokou hladinou cholesterolu.

řepa

Petržel

Důležitým vitamínem v petrželi je vitamín C. Ten umožňuje lepší vstřebávání železa. Dále se tu nachází vitamín B12, K a A. S petrželí budete posilněni na zimu, váš imunitní systém vám za to poděkuje, rovněž příznivě ovlivňuje krevní tlak a posiluje krvetvorbu.

petržel

Vyloučí z těla přebytek vody, což vede následně i k redukci váhy. Nezapomínejte však na tolik potřebný, a leckdy podceňovaný, pitný režim. Čerstvě nasekaná petrželka se skvěle hodí do české kuchyně na ozdobu vařených příloh, ale i do salátů.

Listový špenát

Špenát je nutriční zdroj s pozoruhodnými vlastnostmi, které obnovují energii, vitalitu, ale i kvalitu krve. Je velmi bohatým zdrojem železa. Jak je známo, železo zastupuje významnou úlohu ve funkci červených krvinek. Mimo železa se tu setkáte ještě s vitamínem K, A, C a kyselinou listovou.

špenát

Neopomeňme ani další prvky, mezi něž patří mangan, hořčík a vitamín B2. Jedná se o pigmentový druh zeleniny, je zde i beta-karoten, lutein, xanthen a chlorofyl. Folát ve špenátu snižuje krevní tlak a uvolňuje cévy, tím napomáhá ke správnému průtoku krve.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button