JídloPrevenceVitamíny

Proč jíst rajčata po celý rok?

Odborné zařazení rajských jablek není jednoduché. Z hlediska botaniky je to ovoce, technicky vzato je rajče bobule a z hlediska právního se jedná o zeleninu. Tím se však nemusíme trápit, neboť mnohem důležitější je mimořádný účinek rajčat na naše zdraví.

Význam rajčat nejen pro muže

Tepelně upravená rajčata, zejména s olejem, jsou významným zdrojem karotenoidu lykopenu. Řada studií ukazuje, že lykopen je spojen s výrazným úbytkem rakoviny prostaty. Například bylo sledována skupina mužů ve věku mezi čtyřiceti a sedmdesáti pěti lety. Zjistilo se, že muži, kteří jedli týdně alespoň deset porcí rajčat, rajčatové omáčky či rajčatové šťávy, podstupovali o 45% nižší riziko rakoviny prostaty než muži, kteří rajčat jedli méně než dvě porce týdně. V jiném experimentu byl lykopen podáván mužům, kteří již rakovinou prostaty trpěli. Výsledkem bylo zmenšení nádorů a zpomalení šíření rakoviny.

rajčataLykopen v rajčatech ovšem chrání i před nádory plic a žaludku, rakovinou slinivky, tlustého střeva, jícnu a u žen před rakovinou prsu a děložního čípku. Dalším účinkem rajčat je schopnost snižovat krevní tlak. Bohatý obsah luteinu je přínosem pro oči,  ale také prevencí zužování cév, známého pod pojmem ateroskleróza.

Lidé, kteří jedí hodně rajčat, trpí méně srdečními chorobami a mrtvicí. Lékaři doporučují jako nejzdravější výživu tzv. středomořskou dietu, ve které jsou rajčata jednou z hlavních složek.

Přínosy rajčat dozrálých na stonku

Rajčata jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který se nejvíce koncentruje v části kolem semínek, jež svou konzistencí připomíná želé. Zajímavým zjištěním je fakt, že rajče ze skleníku má oproti dozrálému na keříku o polovinu nižší obsah vitamínu C. Rovněž chuťově jsou oba plody neporovnatelné. Proto je výhodnější nakupovat rajčata u místních pěstitelů nebo si je pěstovat sami. Nemáte-li na zahradě dostatek vhodného místa, stačí i velké nádoby s vhodným substrátem, které umístíme třeba na terasu. Důležitý je dostatek slunečního svitu a při zalévání nekropit listy.

Kromě vitamínu C jsou rajčata i bohatým zdrojem vitamínu A a vitamínů skupiny B. Z minerálů je v rajčatech nejvíce draslíku a fosforu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button