Prevence

Polyfenoly I. – Důležitost pro naše tělo

Profilový obrázek
Napsáno od Renata Bachtíková

Polyfenoly jsou chemické látky, které najdeme ve velkém množství a v přirozené formě v řadě potravin (ovoce, zelenina, čaje, extra panenský olivový olej a dokonce i čokoláda nebo víno).

Dělení do skupin

Vzhledem k tomu, že polyfenolů je celá řada, byly rozděleny do několika skupin:

  • Lignany – lněné semínko, luštěniny, ovoce, některé druhy zeleniny.
  • Flavonoidy – ovoce, zelenina, zelený čaj, červené víno, luštěniny.
  • Kyseliny fenolové – káva, čaj, koření, jablka, borůvky, třešně, švestky, kiwi.
  • Stilbeny – červené víno, arašídy.

Antioxidanty v nich obsažené jsou důležité pro ochranu buněk před poškozením volnými radikály. Pokud budou tělu polyfenoly scházet, může dojít k špatné činnosti buněk i celého organismu. Zvyšuje se riziko vzniku rakoviny, srdečních chorob či Alzheimerovy choroby.

Co polyfenoly ovlivňují

  • Snižují riziko výskytu rakoviny – antioxidační vlastnosti polyfenolů chrání DNA před poškozením volnými radikály, které aktivují rakovinné bujení.
  • Podporují hubnutí.
  • Zlepšují zdraví trávicího traktu – polyfenoly mohou prodloužit životnost dobrých mikroorganismů žijících v trávicím traktu. Také podporují zdraví střevní miklofóry.
  • Chrání kardiovaskulární systém – zdravý kardiovaskulární systém znamená menší riziko vzniku srdečních onemocnění či mrtvice. Polyfenoly pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, zlepšují funkce tepen, zabraňují shlukování krevních destiček v krvi a zlepšují arteriální pružnost.
  • Podporují zdraví mozku – pomáhájí v boji proti demenci a Alzheimerově chorobě.
  • Zlepšují náladu – pomáhají snižovat úzkost a deprese.
  • Podporují zdravější kosti – polyfenoly mají pozitivní vliv na metabolismus kostí a snižují výskyt osteoporózy.
  • Podporují normální hladinu cukru v krvi.
  • Potlačují zánět.
  • Pomáhají chránit pokožku před škodlivým UV zářením.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Renata Bachtíková

Zanechte komentář

error: