Proč jsou brusinky prospěšné pro vaše zdraví? Jsou plné antioxidantů a uleví vám při potížích s močovými cestami
Plodem brusnice brusinky jsou malé červené plody, které mají bohatou škálu využití. Kdy je dobré sáhnout po brusinkách, červených borůvkách, kyselinkách či jak se jim někdy říká kalinkách?
Bohatý zdroj antioxidantů
Celá staletí byly brusinky využívané původními obyvateli Severní Ameriky jak k obarvování tkanin, tak i jako přírodní léčivo. Tyto kyselé červené plody jsou totiž skvělým zdrojem antioxidantů a v americké kultuře si své čestné místo udržely dodnes. Stačí se podívat na tradiční slavnostní tabuli na Den díkůvzdání. Červené borůvky na ni nesmějí chybět.
Co obsahují kyselinky?
Kromě antioxidantů v sobě brusinky obsahují také:
- vitamíny A, C, E, K, P
- železo
- vápník
- draslík
- selen
- fosfor
- jód
- hořčík
- vlákninu
- třísloviny
- a řadu dalších látek
Nejbohatším zdrojem vitamínů a minerálů jsou čerstvé plody.
Močové cesty
Setkali jste se již někdy s problémy s močovými cestami? To pak zcela určitě víte, že je nejlepší sáhnout po brusinkách v jakékoliv podobě. Jednou ze skvělých vlastností kalinek je totiž podpora správné funkce močového ústrojí. Při užívání brusinek dojde k vyplavení nechtěných bakterií z těla a infekce tak nemají šanci. Nesahejte po nich ale pouze tehdy, kdy je situace akutní, ale raději je užívejte pravidelně a vzniku onemocnění močových cest tak předcházejte.
Prevence vzniku paradentózy
Častou konzumací kyselinek snížíte také riziko vzniku parodontózy. Plody totiž zabrání nadměrnému výskytu bakterií, které se běžně vyskytují v ústech.
Kardiovaskulární choroby
Další látkou, kterou kalinky obsahují, jsou flavonoidy. Jejich přítomnost v brusinkách ocení všichni, kdo se chtějí vyhnout kardiovaskulárním chorobám. Pomáhají rozšiřovat cévy a také zabraňují vzniku krevních sraženin.
Užívání brusinek během těhotenství
Nastávající maminky, které trápí potíže s močovými cestami, se užívání brusinek rozhodně nemusí bránit. Pokud budou dodržovat doporučené denní množství, nemají se čeho obávat.
Využití brusinek v léčitelství
Zajímá vás, k léčbě jakých nemocí a neduhů se brusinky dříve používaly? Námořníci je konzumovali jako prevenci vzniku kurdějí, indiáni jimi dezinfikovali rány a v lidovém léčitelství se využívaly při léčbě nachlazení, revmatu, bolestech žaludku a také při léčbě chronické únavy.
V jaké podobě brusinky konzumovat?
Brusinky se dají pojídat čerstvé, sušené, v podobě šťáv, džusů i tinktur. Při akutním zánětu močového měchýře je možné sáhnout také po brusinkových kapslích. V kuchyni lze červené borůvky použít při přípravě dezertů, ovocných kaší, koktejlů, ale brusinkový džem se skvěle hodí také k masu.
Kdo by se měl brusinkám raději vyhýbat?
Ne každému ale konzumace kyselinek prospívá a existují lidé, kteří by se jim raději měli vyhýbat obloukem. Brusinky nemusejí být tou správnou volbou pro ty, kdo užívají léky na ředění krve, mají alergii na aspirin nebo je trápí ledvinové kameny. Konzumaci brusinkových šťáv by měli dobře zvážit také lidé trpící cukrovkou. Při výběru šťávy je lepší sáhnout po té, která neobsahuje přidaný cukr a před sušenými dát přednost čerstvým. Ty jsou totiž plné proanthokyanidinů, které snižují hladinu cukru v krvi.
Brusinky je dobré konzumovat pravidelně, protože jsou plné antioxidantů a vitamínů a mají blahodárné účinky na lidské zdraví. Při léčbě zánětů močového měchýře vám je jako podpůrné léčivo doporučí i lékař. V případě, že se vám čerstvé plody přejí, můžete si brusinky přidávat do smoothies, koktejlů či třeba do ovesných kaší, případně vyzkoušet džusy a šťávy bez přidaného cukru.
Zdroj foto: www.freepik.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos