Zdraví

Proč vyrazit na sběr medvědího česneku?

Již na jaře můžete obohatit svůj jídelníček o některé rostliny a byliny. Jednou z nich je léčivý medvědí česnek, který brzy začne vystrkovat své lístky. Dopřejte si tuto sezónní rostlinu ve vaší stravě nebo si z ní připravte pesto, které vám vydrží po delší dobu. Medvědí česnek je také skvělou volbou pro jarní očistnou detoxikaci. 

Účinky medvědího česneku

Medvědí česnek je všestranným pomocníkem pro lidské zdraví. Výčet jeho účinků se týká široké škály účinků. Obsahuje totiž mnoho vitamínů, minerálních látek, silice a celkem velké množství jódu a allininu. Medvědí česnek se používá při léčbě chřipky, nachlazení, zánětů horních cest dýchacích, na angínu či bronchitidu. Klasický česnek má antibiotické účinky, medvědí česnek působí jen jako mírné antibiotikum s protizánětlivými účinky. Medvědí česnek ničí plísně, bakterie a mykózy. Pomáhá především zažívacímu traktu, a proto se užívá při střevních onemocněních a jako účinný ochránce před střevními parazity. Je prevencí křečí a nadýmání a jako lék na zácpu či při akutním či chronickém průjmu. Pozitivně působí na zdraví a průchodnost střev. Konzumovat by jej měli také lidé s cukrovkou. Vliv má také na snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, zabraňuje kornatění cév. Skvělým pomocníkem je medvědí česnek pro všechny osoby, jelikož čistí krev a léčí problematickou pokožku.

Medvědí česnek pomáhá léčit:

  • žaludek
  • střeva
  • vysoký krevní tlak
  • chronický kašel
  • detoxikuje (čistí krev)
  • paměť
  • úzkost
  • kožní problémy

Kde medvědí česnek hledat?

S medvědím česnekem se můžete setkat většinou v listnatých lesích a na stinných a vlhkých místech, kde se mu vyloženě daří. Na sběr se můžete vydat v průběhu dubna, jeho květy se objevují až v květnu či červnu. Medvědí česnek dorůstá až 30 cm na výšku a je vytrvalkou, kterou další rok najdete na tom stejném místě, možná jen v hojnějším počtu. V lese se můžete setkat doslova s kobercem medvědího česneku, který rozeznáte podle tvaru listů a typické česnekové vůně.

Chuť medvědího česneku a jeho použití v kuchyni

Této rostlině se nadarmo neříká medvědí česnek. Listy mají jemně štiplavou a česnekovou chuť. Dávejte si jen pozor, abyste si medvědí česnek nespletli s konvalinkou vonnou či ocúnem jesením, které jsou jedovaté. Rostlině se přezdívá medvědí, jelikož ji prý po zimě vyhledávali medvědi, kterým sloužil k pročištění žaludku a  střev.

Využití v kuchyni

Jelikož má medvědí česnek typicky česnekovou chuť, která je však méně aromatická než u klasického česneku, dochází během jeho úpravy sušením a vařením ke ztrátě chuti. Můžete si jej na zimu zamrazit, alespoň neztratí svou chuť. Jinak ho používejte čerstvý, nasekejte si ho na chléb s máslem, přidejte do salátů či sendvičů. Přidávat se může i do polévek, omáček, do šťouchaných brambor či omelety. Tradičně se přidává také do jarní nádivky spolu s dalšími bylinkami. Nasekaný jej můžete přidávat i do pomazánek či smíchat s tvarohem nebo si z něj připravit dokonalé pesto.

Tinktura a olej

Z medvědího česneku si můžete připravit také léčivé domácí přípravky, mezi které patří tinktura, olej či víno. Tinktura se připravuje z omytého nakrájeného medvědího česneku, který se naloží do sklenice spolu s lihem či domácí slivovicí. Sklenice se uzavře a skladuje přibližně 3 týdny při pokojové teplotě na temném místě. Vylouhovaná tekutina se poté slije a užívat ji můžete preventivně po celý rok. Podobně se připravuje také olej z medvědího česneku. Listy pokrájejte na malé kousky, vložte do sklenice z tmavého skla a zalijte kvalitním olivovým olejem. Uložte na temné chladné místo, kde se bude směs macerovat cca 3 týdny. Poté olej slijte přes sítko. Olej můžete používat při dochucování salátů či do marinád.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button