Jídlo

Recept: Pravá řecká dobrota v podobě kuřecích souvlaki

Řecko je proslavené svou středomořskou stravou. Výborné olivy, feta sýr, jehněčí, ryby, tzaziky, pečené brambory a vína, to vše v jídelníčku Řeků najdeme. Pokud jde o řecké pokrmy, stojí souvlaki rozhodně na předních příčkách nejoblíbenějších řeckých pokrmů. Při přípravě tohoto receptu doporučujeme použít kuře z bio chovu. 

Co jsou kuřecí souvlaki?

Souvlaki jsou jedním z nejoblíbenějších „rychlých“ jídel v Řecku vedle gyrosu a kebabů.  Řecké „rychlé“ občerstvení je však složeno z jiných ingrediencí než občerstvení, na které jste zvyklí u nás. Souvlaki jsou velmi rychlé na přípravu a k při přípravě se používají čerstvé, nezpracované a zdravé ingredience. Kromě kuřecích souvlaki existuje také jehněčí, vepřové či hovězí souvlaki. A jak tento pokrm vypadá? Jde o kousky grilovaného masa, které se vloží do pečiva spolu se zeleninou a dresinkem. Souvlaki se podávají na talíři s rýží, grilovaným chlebem či bramborami. Podávají se také s typicky řeckou přílohou, tedy citronovou rýží či špenátovou rýží. Je to opravdu delikátní kombinace, grilované maso, dresink, zelenina a osvěžující rýže. Mňam!

Nutriční složení:

Jedna porce kuřecích souvlaki obsahuje:

  • 308 kalorií
  • 38 g bílkovin
  • 14,9 g tuku
  • <1 g sacharidů
  • <1 g vlákniny
  • <1 g cukrů
  • 165 miligramů sodíku
  • 206 miligramů cholesterolu
  • 9,6 miligramů niacinu (48 procent DD)
  • 359 miligramů fosforu (36 procent DD)
  • 0,7 miligramu vitaminu B6 (35 procent DD)
  • 3 miligramy zinku (20 procent DD)
  • 0,3 miligramu riboflavinu (18 procent DD)
  • 12 mikrogramů vitaminu K (15 procent DD)
  • 0,2 miligramů thiaminu (13 procent DD)
  • 0,7 mikrogramů vitaminu B12 (12 procent DD)
  • 437 miligramů draslíku (12 procent DD)
  • 2.1 miligramy železa (12 procent DD)
  • 41 miligramů hořčíku (10 procent DD)
  • 11 IU vitaminu D (2,8 procenta DD)
  • 1,6 miligramu vitaminu C (2,7 procenta DD)
  • 25 miligramů vápníku (2,5 procenta DD)
  • 10 mikrogramů folátu (2,5 procenta DD)

Výživný pokrm

Jak můžete vidět, jde o poměrně výživný pokrm, a to díky hlavní složce, kuřeti. Jedna porce souvlaki obsahuje 10 procent denní doporučené hodnoty více než 11 klíčových živin. Vždyť obsahuje polovinu denního příjmu niacinu, tedy vitamínu B3, který snižuje riziko vzniku zánětu a pomáhá tělu k tvorbě důležitých hormonů. Pokrm je také bohatý na fosfor, který je společně s vápníkem nezbytný pro zdraví kostí a zubů. Tělo používá fosfor pro „skladování“ energie.

Jak na to?

Příprava: 45 minut
porcí: 6

  • 8 kuřecích stehen
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • ¼ šálku bílého vína
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 čajová lžička česnekového prášku
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička bazalky

Předehřejte si troubu na 190 stupňů Celsia. Připravte si větší mísu, do které umístíte avokádový olej, citronovou šťávu, bílé víno, česnekový a cibulový prášek, oregano a bazalku. Kuřecí stehna vložte do misky a obalte v marinádě. Nechte v marinádě minimálně po dobu jedné hodiny. Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Na něj rozložte připravené maso a nechte péct po dobu 30 minut. Poté maso vyjměte z trouby. Nyní je na čase si rozmyslet, zda ho nakrájíte a budete s ním plnit pita chleba, či zda jej necháte vcelku a uvaříte si k němu citronovou rýži. V obou těchto kombinacích jsou souvlaki vynikající. Záleží jen na vašich chuťových preferencích. Do pita chleba se kromě masa přidávají pokrájená rajčata, okurky, cibule, trocha koriandru, citronové šťávy, sýr feta a tzaziky. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button