JídloPrevence

Quinoa: Starověký recept pro dokonalé zdraví

V posledních letech dochází k nárůstu počtu lidí, kteří se zajímají o zdravé stravování a pokud si právě čtete tento článek, patříte mezi tuto skupinu lidí i vy. Dnes nám již není lhostejné naše zdraví a tělesná stránka. S přílivem velkého množství potravin a výrobků, které nejsou vždy kvalitní, se vracíme k původním plodinám a jejich původní úpravě.

K tomu se váže i pro nás celkem neznámá a málo rozšířená plodina, quinoa. Seznamte se s touto legendární potravinou starých Inků.

Merlík čilský

Chenopodium_quinoa0Merlík čilský, neboli quinoa, je rostlina z čeledi laskavcovitých a převážně v Latinské Americe byla využívána jako obilovina. Byla jednou z nejstarších a nejdůležitějších plodin pro staré Inky a domestikována byla před více než 5000 lety. Quinoa také znamená v jazyce Inků matka zrna, tedy matka všech zrn a obilovin. Její úpadek přichází s rozvojem klasickým obilovin v oblastech Jižní Ameriky. Rostlina se do původních oblastí vrací až po roce 1975 a jejími největšími producenty je Bolívie a Peru. S rozvojem zdravého stravování se quinoa stává oblíbenou potravinou, která se vyváží rok od roku více do dalších zemí.

Bohatá na živiny

Tato rostlinka je vlastně pseudo-obilovina, jelikož její zrno není přesně klasifikováno jako zrno. Quinoa je velice prospěšná pro naše zdraví a je dobře, že jsme ji přes dlouholeté zpoždění přece jen objevili. Svým velkým obsahem bílkovin je vhodná především pro vegetariány a vegany, kterým tato složka v potravě často schází. Obsahem lysinu je quinoa podobná sóje, která je také jedním z mnoha důležitých zdrojů bílkovin pro nemasožravce. Lysin je aminokyselinou, která je v rostlinné říši spíše vzácností.

Quinoa_cuit

Obsah příznivých látek

Quinoa obsahuje vysoká podíl hořčíku a vitaminu B2. Je tedy vhodná pro člověka, který trpí migrénou. Jelikož obsahuje vysoký podíl vlákniny, pomáhá snižovat váš krevní tlak, chrání vás proti kardiovaskulárním onemocněním, rakovině tlustého střeva a diabetu. Zbystřit by měli také lidé anemičtí, jelikož půl šálku quinoi obsahuje téměř 8mg železa, což z ní děla jednu z nejvíce železitých potravin. V půl šálku najdete také 5g vlákniny.

quinoa-497210_960_720

Quinoa a minerální látky

Co do minerálních látek, quinoa obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, měď, mangan a zinek a to v mnohem vyšším množství než obsahuje pšenice, ječmen a kukuřice. Svým glykemickým indexem je vhodná pro diabetiky a osoby, které se snaží zhubnout. Její obrovskou výhodou je také absence lepku, je tedy více než vhodná pro celiaki. Příznivci zdravého stravování se snaží ze své stravy vyloučit látky zatěžující organismus, takovou látkou je i lepek. Osvoboďte svůj trávicí trakt od lepku a dopřejte mu čas od času změnu.

Red_quinoa

Quinoa v kuchyni

Důležité je, abyste věděli, že mouka z quinoi není příliš vhodná na pečení. Jelikož neobsahuje lepek, těsto se při přípravě rozpadá. Hodí se však jako zdravější varianta na zahuštění polévek, do bramboráků či ji můžete smíchat s jiným druhem mouky, ale maximálně do výše 10%. A co dobrého si můžete z quinoi uvařit? První krokem před vařením je odstranění slupek, které semínka mají. Jsou obalena ochrannou vrstvou, která obsahuje saponiny (látky, které chrání semínka před ptáky a hmyzem).

ceviche-855176_960_720

Tyto ochranné vrstvy musíte ze semínek před vařením odstranit, jinak by byl pokrm hořký a mohl by vám podráždit žaludek. Stačí, když je několikrát properete v horké vodě. Po uvaření quinoi ji můžete zapéct s dýní, lehce z ní vytvoříte salát, třeba s cizrnou, hráškem a zeleninou. Je vhodná i samostatně jako příloha k rybám a masu. Výborná je i polévka s quinoi či quinoa na sladko. Ranní rohlík může vyměnit za kaši z quinoi s jablky a ořechy či za zapečený čokoládový dortík.

Možností je nepřeberné množství a je jen na vás, jestli si tuto jedinečnou potravinu připustíte do své kuchyně a necháte ji, aby blahodárně působila na váš organismus.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button