Recept: Připravte si ojedinělý kurkumový čaj, který vás ochrání před záněty
Kurkuma je velmi oblíbeným kořením v Asii. Nadarmo se ji nepřezdívá zlato východu a vám přináší mnoho zdravotních výhod, které jsou spojené především s účinnou látkou kurkuminem. Kurkuma má vysoce protizánětlivé účinky. My vám v dnešním článku přinášíme recept na velmi zajímavý čaj, který je lehce krémový a nasládlý. Těšte se, je to opravdová dobrota.
Připravte si:
- 1 šálek kokosového mléka
- 1 šálek vodu
- 1 lžíce ghí
- 1 lžíce včelího medu
- 1 lžička kurkumy
Vlijte kokosové mléko a vodu do hrnce a přihřejte. Poté přidejte máslo ghí, včelí med a kurkumu. Míchejte, směs by se však neměla vařit. Poté nápoj nalijte do hrnků a užívejte jeho sametově jemnou chuť.
Konzumace kurkumy
Kurkumě se přezdívá zlatá bohyně, pozemská bylina Slunce, apod. Její užívání je nejdéle známé v Indii, ve které se stala součástí každodenního stravování. Není jen chutným kořením, ale i zkrášlujícím prostředkem, lékem a barvivem. Používá se vnitřně, ale také k podpoře krásy vaší pokožky. Její užívání se postupně ujalo také v Číně a jiných asijských zemích. Kurkuma je velmi přínosná pro lidský organismus. Zvyšuje odolnost vašeho organismu, má vliv na vaši psychiku, omlazuje, stimuluje zažívání a zlepšuje vstřebávání živin. Detoxikuje a běžně se používá na léčbu akutních i chronických onemocnění. Kurkuma je také součástí kari koření a přidat ji do vašeho jídla není nic složitého. Připravit si můžete již zmíněný nápoj, přidat ji do rýže, míchaných vajíček, čočky či jiných luštěnin.
Co je to ghí?
V nápoji se také uvádí použití ghí. Co to však je? Ghí je sanskrtský termín pro přečištěné máslo. V posledních několika letech se prodává i u nás v prodejnách se zdravou výživou. Ghí je tradičně používáno ve východních kulturách. V Indii je ghí při vaření používáno tak často jako v Itálii olivový olej. Je považováno za zdraví přínosné, podporující krásu a celkovou vitalitu. Při smažení ani vaření z něj nejde kouř, jelikož má velmi vysoký bod zápalnosti. Chutná odlišně než běžné máslo a má jiné vlastnosti, jeho chuť je lehce ořechová. Můžete ho použít tam, kde běžně používáte tuk, tudíž při pečení, smažení, dušení či k zjemnění pokrmů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos