Falafel se mezi příznivci zdravého stravování stává nesmírně populární. Oblíbili si ho také vegani a vegetariáni, kteří hledají alternativní zdroj bílkovin. Už jste falafel ochutnali? Jedná se o tradiční pokrm na Blízkém východu, který si však velmi snadno můžete připravit i vy u vás v kuchyni.
Falafel
Falafel je vegetariánským pokrmem, který původně pochází z Egypta a je tradičním pokrmem v oblasti celého Blízkého východu. Zde je podáván buď v pita chlebu, nebo se objevuje na talíři se zeleninou a humusem. Připravuje se z pravidla z cizrny a je skvělým zdrojem bílkovin. V našich končinách jej můžete zakoupit již předpřipravený v mražené či chlazené formě jako polotovar. V tomto případě si však dávejte pozor na složení výrobku, ve kterém mohou být zbytečně obsaženy látky, kterým se můžete snadno vyhnout. Falafel si totiž můžete velmi snadno připravit doma z dostupných ingrediencí.
Nutriční hodnoty
Ve 100 g falafelu jsou obsaženy přibližně tyto živiny:
- 333 kalorií
- 32 gramů uhlohydrátů
- 13,5 gramu proteinu
- 18 gramů tuku
- 0,7 miligramu manganu (30 procent DD)
- 0,26 miligramů mědi (29 procent DD)
- 93 mikrogramů folátu (23 procent DD)
- 3,4 miligramů železa (19 procent DD)
- 82 miligramů hořčíku (19 procent DD)
- 192 miligramů fosforu (15 procent DD)
- 1,5 miligramu zinku (14 procent DD)
- 0,16 miligramů riboflavinu (13 procent DD)
Recept
Na přípravu falafelu totiž budete potřebovat jen několik málo ingrediencí.
- 2 šálky namočené cizrny
- nasekaná petrželka (můžete použít koriandr)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce drceného římského kmínu
- sůl a pepř
- olej na smažení
Důležité je, abyste na přípravu falafelu nepoužili konzervovanou cizrnu, ale sušenou, kterou přes noc namočíte. Nutné je cizrnu namáčet alespoň 12 hodin, aby dokonale nabobtnala. Ideální je také vodu alespoň 2 krát vyměnit
Poté vodu slijte a cizrnu rozmixujte. Přidejte k ní nasekanou petrželku a česnek a rozmixujte. Následně přendejte směs do mísy, osolte, opepřete a nezapomeňte na rozdrcený římský kmín. Ideální je nyní nechat směs 20 minut odležet v lednici.
Po odpočinku se pusťte do vytváření kuliček a smažte na oleji dozlatova. Falafel můžete přidat do zeleninového salátu, podávat jako přílohu ke kaši či bramborám, ale podávat jej také tradičně v pita chlebu se salátem a majonézou či bílým jogurtem, běžně se používá jogurtový dresing.
Zdravotní výhody
Pravdou je, že falafel je skvělým zdrojem proteinů. Ideální doplněk do stravy veganů a vegetariánů, ale i osob, které hledají dobrý zdroj bílkovin, právě tím totiž cizrna je. Falafel je také dobrým zdrojem vlákniny. Díky vláknině a obsahu bílkovin vás udrží déle sytějšími a vy tak nepodléháte chutím na sladké. Díky tomu je ideální i při udržení váhy. Falafel je také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně manganu, mědi a folátu.
Zdravotní nevýhody
Jedna větší chyba ve zdravém stravování se k falafelu váže, a to je právě použití poměrně velkého množství oleje. Falafel se totiž smaží na oleji, který se do něj vsakuje a vy jej následně konzumujete. Pokud si smažené potraviny dopřejte jednou za čas, nemusí to pro vás být takovým rizikem. Pravidelná konzumace smažených potravin však může být spojena s vyšším rizikem vzniku srdečních onemocnění, tedy vysokého krevního tlaku, ale také cukrovky či obezity. Rozdíl však je, když si dvakrát do měsíce dopřejete zdravý smažený falafel, než když třikrát do týdne jíte smažená kuřecí křidélka, slaninu apod. Falafel lze také připravovat pečením v troubě.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos