JídloRady a tipy

Recept: Připravte si zdravý veganský boršč

Během zimního období není nic příjemnějšího než si dopřávat polévky, které zahřejí a dodají zdravou energii a vlákninu. Jste vegan a hledáte další inspiraci při přípravě polévek? Vyzkoušejte klasickou východní specialitu, která obsahuje jednu hlavní ingredienci, a tou je řepa. 

Co je to boršč?

Boršč je typem polévky, která se připravuje z červené řepy a je oblíbená na východě od nás, zvláště na Ukrajině a v Rusku. Podobné polévky však můžete ochutnat i v Polsku či Bulharsku. Typickým základem boršče je masový vývar, ale ten v tomto receptu nehledejte, podobně se tento recept vyhýbá také masu a klasické smetaně. Dále v boršči nesmí chybět červená řepa, mrkev, někdy také brambory či zelí. Každý boršč v každé zemi je připravován trochu odlišně.

Jedna porce boršče obsahuje:

  • 123 kalorií
  • 5,07 gramů bílkovin
  • 3,3 gramu tuku
  • 20,48 gramů uhlohydrátů
  • 567 miligramů sodíku (38% DD)
  • 849 IU vitamínu A (36% DD)
  • 0,523 miligramů manganu (29% DD)
  • 20,8 miligramů vitaminu C (28% DD)
  • 108 miligramů fosforu (15% DD)
  • 2,4 miligramu železa (13% DD)
  • 0,175 miligramů vitamínu B6 (13% DD)
  • 2 miligramy vitaminu E (13% DD)
  • 39 miligramů hořčíku (13% DD)
  • 577 miligramů draslíku (12% DD)
  • 0,85 miligramu zinku (11% DD)
  • 1,464 miligramů vitaminu B3 (10% DD)

Ingredience:

čas přípravy: 35 minut
porce: 10-12

  • 6 šálků zeleninového vývaru
  • 2 lžíce avokádového oleje
  • 3 řepy, nakrájená
  • 2 kořeny petržele, nakrájený
  • 1 lžíce dijon hořčice
  • 1 lžíce estragonu, nakrájený (či sušeného)
  • ¼ čajové lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíci nasekaného česneku
  • ½ šálku suchého červeného vína
  • 350 ml rajčatového pyré
  • ¼ šálku kopru
  • 1 šálek vařené čočky
  • 1 šálek sterilizované cizrny
  • 3 bobkové listy
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1 čajovou lžičku pepře

Jak na to?

Ve velké pánvi na středním plameni osmahněte na avokádovém oleji pokrájený česnek, estragon (pokud je sušený, čerstvý přidávejte na závěr), kajenský pepř a sůl. Přidejte všechny zbývající přísady s výjimkou čočky a cizrny. Přiveďte směs k varu. Nechte na středním plameni povařit po dobu 20 minut, dokud není zelenina měkká. Odstraňte bobkový list a sundejte z tepla. Nyní použijte tyčový mixér a umixujte směs dohladka, přidat můžete také vodu, záleží na tom, jak chcete boršč hustý. Poté směs ještě chvíli povařte, vypněte plamen. Nakonec přidejte cizrnu a čočku. Podávejte polévku teplou posypanou cizrnou, čočkou, případně sojovou smetanou. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button