Recept: Veganské košíčky s arašídovým máslem dvakrát jinak
Rozhodli jste se, že přejdete na veganskou stravu? V tom případě musíte ze své stravy vyřadit všechny živočišné produkty a výrobky, včetně masa, mléčných výrobků, vajec, včelího medu či produktů z kůže apod. Být veganem není jednoduché jen proto, že se musíte vzdát některých svých oblíbených pokrmů, ale také proto, že si musíte hlídat, aby byla vaše strava vyvážená obsahovala vše, co vaše tělo potřebuje.
Chuť na sladké
Vegani hledají různé alternativy živočišných produktů. Používají rostlinná mléka, oříšková másla, sojovou smetanu a další náhrady. Nakonec zjistí, že rostlinná strava poskytuje nepřeberné možnosti, jak ji kombinovat a vytvářet plnohodnotná jídla, která jsou navíc velmi chutná. Často byste rozdíl ani nepoznali. Co, když vegana přepadne chuť na sladké? Mimo smoothie z ovoce, smoothie bowl, různých dezertů z oříšků, datlí, vegan čokolády atd., si vegani mohou připravit i arašídové košíčky, které se staly velmi oblíbenými. Obsahují arašídy, které jsou bohaté na protein a jsou malou sladkou tečkou za jídlem. Pojďte si jejich přípravu vyzkoušet spolu s námi.
Košíčky s arašídovým máslem
Tyto košíčky jsou veganské, navíc neobsahují přidaný cukr. V omezeném množství, pokud jich nesníte deset naráz, jsou prospěšné vašemu zdraví.
těsto na košíček
- 100 g vloček (ovesné, bezlepkové)
- 100 g lískových oříšků
- 50 g datlí
- 30 g kokosu
- 100 ml vody
náplň
- 100 g hořké čokolády (vegan)
- 50 g kokosového tuku
- 1 banán
- lžíce rostlinného sirupu či pampeliškového medu
- na každý košíček lžička arašídového másla
Den předem si namočte lískové oříšky. Druhý den je propláchněte, přeceďte a vsypte do mixéru, přidejte všechny zbylé ingredience na korpus košíčků. Připravte si silikonové formičky a do každého vložte kousek těsta a vymačkejte do tvaru formičky. Z těsta by mělo být cca 20 košíčků.
Vložte košíčky do trouby na přibližně 10 minut při vyšší teplotě. Upečené jsou ve chvíli, kdy jsou jejich okraje tmavé. Po upečení je nechte zchladnout a vyklopte.
Mezitím si můžete rozpustit hořkou čokoládu a kokosový tuk, přidat rostlinný sirup (agávový, datlový, čekankový,…). Nyní do košíčku vždy vložte lžičku arašídového másla, kolečko banánu (nemusí být) a zalijte směsí čokolády po okraj košíčku.
Vložte košíčky do lednice a nechte zchladnout. Přejeme dobrou chuť.
Čoko košíčky s arašídovým máslem
Vegani si zamilovali čokoládové košíčky, které jsou jen naplněné arašídovým krémem. Jejich příprava je velmi snadná a chutnají opravdu skvěle.
- 300 g vegan čokolády
- 3/4 hrnku arašídového másla
- lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce rostlinného sirupu
- špetka soli
Připravte si silikonové formičky na muffinky a vložte do nich papírové košíčky. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a přidejte do ní kokosový olej. Nyní do každého košíčku nalijte rozpuštěnou čokoládu, přibližně 1-2 polévkové lžíce. Myslete na to, že se budou košíčky plnit ještě další dávkou arašídového másla a čokolády. Formičky dejte do mrazáku ztuhnout
Teď je čas si připravit arašídovou náplň. Rozmixujte arašídové máslo, rostlinný sirup se špetkou soli. Formičky vytáhněte z mrazáku a do každého vložte 1-2 lžíce arašídového másla a zalijte trochou čokolády. Po zalití dejte formičky zpět do mrazáku na dalších pár minut. Čokoládovo- arašídové košíčky jsou opravdu výborné. Pokud je budete uchovávat v lednici, při prvním kousnutí čokoláda krásně křupne a rozpustí se spolu s arašídovým krémem v puse. Přejeme dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos