Řízky 10x jinak! Klasika, kterou miluje každý!
1.KŘIMICKÝ ŘÍZEK
Suroviny
Budeme potřebovat:
4 plátky vepřové pečeně
1 sklenice bílého zelí (500g)
4 ks vejce
6 stroužků česneku
sůl a pepř
hladká mouka dle potřeby
Postup přípravy
Maso si osolíme a opepříme. Orestujeme krátce na pánvi. Odložíme stranou a připravíme těsto.
Zelí vyjmeme ze sklenice a vymačkáme šťávu. Dáme do mísy, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Promícháme a zalijeme rozvrdlanými vejci.
Vymícháme a zahustíme moukou dle potřeby. Těsto by mělo být hustější jako na bramborákové těsto.
Na pánvi ve větším množství oleje pomalu smažíme tak, že dáme velkou lžící těsto, rozprostřeme jako bychom dělali bramborák, na placku položíme maso a přikryjeme stejnou vrstvou těsta. Opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborama a zeleninou.
2.ČESNEKOVO-ZÁZVOROVÉ ŘÍZKY
Suroviny
Budeme potřebovat:
maso dle chuti nakrájené na řízky
česnek
čerstvý zázvor
sůl, pepř
olej
suroviny na trojobal
Postup přípravy
Den předem prolisujeme česnek a zázvor nastrouháme na jemno (množství podle počtu řízků – na jeden řízek zpravidla 1 menší stroužek česneku a 1/2 malé lžičky nastrouhaného zázvoru). Přidáme sůl, pepř, 1 – 2 lžíce oleje (podle počtu řízků) a vše spolu dobře smícháme.
Maso umyjeme, nakrájíme na řízky, trochu naklepeme a ponatíráme z obou stran připravenou česnekovo-zázvorovou pastou. Řízky naskládáme na sebe, zabalíme do alobalu a odložíme do ledničky do druhého dne.
Druhý den obalíme klasicky v trojobalu a smažíme v oleji.
3. OBRÁCENÉ ŘÍZKY Z TROUBY
Suroviny
4ks vepřové maso, plátky (krkovici, kotletu s kostí i bez kosti nebo kýtu)
1ks velká cibule
4 plátky anglická slanina
4 lžíce strouhanka
2ks vejce
olej 250 ml
1/2 lžičky sůl
Postup
Troubu zapněte na 180 °C. Maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Každý plátek osolte a rovnoměrně posypte 1/2 lžící strouhanky. Překryjte mikrotenovou fólií a skrz ni maso důkladně naklepejte. Sejměte fólii, otočte maso, osolte a poprašte zbytkem strouhanky a znovu přes fólii naklepejte.
Do vajíčka přidejte 2 lžíce vlažné vody a vidličkou rozšlehejte. Olej rozehřejte, obalte první kousek masa z obou stran ve vajíčku a odtud ho po letmém okapání opatrně položte do pánve. Smažte po každé straně při střední teplotě asi 1 minutu, než se vaječný obal zatáhne a lehce zezlátne. Osmahnutý kousek odložte stranou a stejným způsobem zpracujte i ostatní maso.
Cibuli oloupejte, překrojte na poloviny a ty ještě na tenké plátky. První 2 osmahnuté plátky masa položte na dno menšího pekáčku, měly by v něm ležet poměrně dost natěsno. Zasypte je polovinou nakrájené cibule a přikryjte zbývajícími 2 kousky masa. Znovu posypte cibulí a zakryjte slaninou.
Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a zapékejte 40 minut.
4.ZAHRADNICKÉ ŘÍZKY
Suroviny
600 g vepřové kýty
šunka
sůl,mletý pepř,grilovací koření
olej
Suroviny k masu:
1 ks malá cibule
1 ks malý pórek
100 g kukuřice
2 ks vejce
červená paprika
žlutá paprika
pepř
Suroviny na maso:
100 gstrouhaného sýra
250 ml smetana ke šlehání
1 lžička gril.koření
3 stroužky česneku
mletá paprika
Postup přípravy
Kýtu nakrájíme na plátky, po obou stranách naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme gril. kořením. Plátky masa naskládáme do olejem vymazaného pekáče a na každý položíme šunku.
Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, pórek, na nudličky nakrájené papriky a kukuřici. Zeleninovou směs zalijeme vejci rozšlehanými se solí a pepřem. Jakmile se začnou vejce srážek, z plotýnky odstavíme.
Směsí poklademe řízky a zasypeme je sýrem a mletou paprikou. Do smetany vmícháme gril. koření a prolisovaný česnek. Vše nalijeme k masu. Pečeme v troubě při 180 stupních asi 20 min.
5. HOŘČIČNÉ ŘÍZKY
400g kuřecí prsa
citronová šťáva z 1 citronu
1 lžíce olivový olej
hořčice plnotučná
strouhanka na obalení
sůl
rostlinný olej
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1 hodinu. Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova.
6. GURMÁNSKÉ SMAŽENÉ ŘÍZKY
4 plátky masa
hořčice
pepř mletý
sůl
tuk
Obalení
100g uzený sýr
1ks vejce
mléko
strouhanka
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách hořčicí. Obalíme v jemně nastrouhaném sýru, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance. Řízky vložíme do rozehřátého tuku a zvolna smažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
7. ŽIDOVSKÝ HOVĚZÍ ŘÍZEK
hovězí maso 4 plátky (roštěnka)
česnek 3 stroužky
sůl
pepř
na obalení: mouka, vejce strouhanka
olej
Postup přípravy
1. Maso zlehka naklepejte a na okrajích nařízněte. Potřete ho rozetřeným česnekem, lehce osolte a opepřete, obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.
2. Na středním plameni rozehřejte olej a řízky v něm zvolna osmažte dozlatova. Podávejte je třeba se šťouchanými bramborami.
8. BAČŮV ŘÍZEK
Suroviny:
4 kuřecí řízky
1 pikantní klobása
100g sýru parenica
sůl, pepř
mouka, vejce, strouhanka na obalení
olej
Postup: Kuřecí řízky nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme. Do středu dáme nakrájenou klobásu a sýr parenica (uzená nebo neuzená jak kdo má raději). Řízek přeložíme, sklepneme okraje, obalíme v trojobalu a usmažíme na oleji. Podáváme s oblíbenou bramborovou přílohou.
9. ŠŤAVNATÉ JOGURTOVÉ ŘÍZKY
Suroviny:
8 ks kuřecí prsa
1 kelímek bílý jogurt
2 ks vejce
4 stroužek česnek
sůl, pepř mletý, koření
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, soli, pepře a koření. Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.
Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak.
10. PREZIDENTSKÉ ŘÍZKY
Suroviny:
plátky vepřové kotlety
hořčice
cibule
šunka nebo šunkový salám
tvrdý sýr Eidam nebo Gouda
vajíčko
strouhanka
tuk na pečení
sůl, pepř
Postup:
Maso mírně naklepeme, osolíme a opepříme po obou stranách, potřeme hořčicí na jedné straně.
Na to dáme cibuli nakrájenou na jemná kolečka, plátek šunky nebo šunkový salám.
Nastrouháme sýr na hrubším struhadle a promícháme se syrovým vajíčkem. Směs klademe na šunku a jemně posypeme strouhankou.
Plátky vložíme do zapékací mísy vymazané olejem nebo jiným tukem, zapékáme cca 45 minut.
Na hotové řízečky dáme plátky másla a podáváme s přílohou.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos