Jídlo

Věděli jste, že listy a košťál z brokolice jsou zdravější než celá růžice?

Mnoho z nás brokolici ve své kuchyni často používá a snaží se ji zařadit do svého jídelníčku, jelikož je brokolice jednou z nejzdravějších druhů zeleniny. Její zdravotní přínosy jsou četné. My jsme zvyklí na použití především růžice z brokolice, ale víte, že i listy a košťál jsou vynikající a stejně, ba dokonce více, zdraví prospěšné než ona růžice?

Objevte sílu lístků brokolice

Růžice z brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminů A, C a E, také vápník a hořčík. Co však list a košťál? Jsou jedlé? Samozřejmě, že jsou. Přibližně 30 g  z brokolice jsou listy, které často vyhazujeme a přitom obsahují 90% denních požadovaných dávek vitamínu A, který zlepší váš imunitní systém a zrak. V těchto 30 g listů se skrývá i 43% denní dávky vitamínu C, který je skvělým antioxidantem a prevencí proti rakovině. Takže příště listy určitě nevyhazujte a použijte je společně s brokolicovou růžicí.

Nezapomínejte na košťálbroccoli-1235677_960_720

Podobnou chybu jako s listy jste pravděpodobně činili i s košťálem. Ten v žádném případě nevyhazujte. Má totiž sladkou chuť podobnou kedlubně a obsahuje mnohem více vlákniny než brokolicové růžice. Stačí ho důkladně omýt a pokud ho oloupete bude jeho chuť ještě sladší. Využít ho můžete v kuchyni podobně jako kedlubnu či brokolicové růžice.

Proč konzumovat brokolici?

Brokolice je významným zdrojem hořčíku, minerálu nezbytného proč činnost svalů, srdce a pro přenos nervových vzruchů, je také důležitý pro tvorbu hormonů. Jelikož brokolice obsahuje poměrně vysoký podíl vlákniny, zvlášť v košťálech, pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje vrstvu epitelu sliznice střev a tím preventivně bojuje i proti rakovině. Její konzumace je důležitá, především pro ženy a také vegany a vegetariány, jelikož obsahuje mnoho železa. Je také důležitým zdrojem vitamínu C, který posiluje naši imunitu. Mimořádný obsah draslíku působí pozitivně na odvodňování a na snižování krevního tlaku.

Připravte si z brokolice chutný salát, zapečte ji s jinou zeleninou či kuskusem, je výborná i pouze uvařená se solí a trochou másla. Její chuť ničím nenahradíte, stejně jako její přínos pro vaše zdraví.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button