Spolupráce

Stop zbytečně naběhaným kilometrům v kuchyni

Trávíte v kuchyni spoustu času? Možná by vás překvapilo, kolik kroků v ní uděláte a kolik stovek metrů naběháte. Zvláště ve větších kuchyních nachodíte mnoho kilometrů, a to mnohdy proto, že je vaše kuchyně špatně ergonomicky navržena. Pokud plánujete přestavbu, nebo navrhujete úplně novou místnost, věnujte dostatek pozornosti správnému rozvržení kuchyně!

Magický trojúhelník ze tří zón

Kuchyně patří bezesporu mezi nejvytíženější místnosti v domácnosti. Jak uvádí interiérová designérka Eliška Tejkalová, často při návrhu děláme jednu podstatnou chybu: „U kuchyní je to špatné ergonomické rozložení funkcí, tedy že se například zbytečně naběháte, nebo máte nedostatečné množství pracovní plochy. To často vychází z tvaru kuchyňské linky.“ Měly by dominovat tři zóny, které tvoří pomyslný trojúhelník. Jedná se o zónu mytí, vaření a pracovní. Ty by měly plynule navazovat na zónu odkládání a skladování.

Mycí zóně dominuje dřez

V zóně mytí je středem všeho dřez. Základem je umístit dřez ve správné výšce tak, aby vám dosahoval mírně nad pas. Jestliže je zasazen příliš nízko, budou vás brzy bolet záda. Nezapomeňte také na odkládací a odkapávací plochu. Mějte na paměti, že dřez, varná plocha a pracovní deska by měly být blízko sebe.

V zóně vaření hraje důležitou roli varná plocha

Zóna vaření se podle správné ergonomie musí nacházet v blízkosti dřezu, neboť během vaření často používáte vodu. Na každé straně varné plochy byste měli mít odkládací plochu o šířce alespoň 40 cm. Varnou plochu neumisťujte do rohu a plynové sporáky neusazujte do pracovní desky a v blízkosti okna. Nezbytnou součástí varné zóny je digestoř, kterou ukotvěte 65 až 75 cm nad varnou plochu.

Jaká je ideální výška pracovní zóny?

Pracovní zóna slouží k přípravě pokrmů a měla by se nacházet po obou stranách mycí a varné zóny. Jakou zvolit výšku pracovní plochy? Ideální výška je 60 cm, u kuchyňského ostrůvku přístupného ze všech stran od 60 do 120 cm. Dejte si záležet na výběru pracovní desky a upřednostněte takovou, která se nepoškrábe a lehce se omývá. Nezapomeňte také, že v blízkosti pracovní desky by se měly vyskytovat zásuvky pro elektrické spotřebiče.

Odkládací a skladovací zóna pro komfort v kuchyni

A jak je to se zónou skladování a odkládání? Podle Elišky Tejkalové takto: „Dostatečně se nevyužívají možnosti prostoru, který často nabízí až netušené množství místa. To se dá využít např. na skladování. Často se také používají nevhodné typy skříněk, otevírání a vnitřního členění.“ Nelze než souhlasit. V domácnosti nesmí chybět potravinová skříň, různé výsuvné skříňky, hluboké zásuvky a horní a spodní skříňky.

Správné ergonomické rozložení kuchyně je však otázkou peněz. „Samozřejmě někdy jsou klientské požadavky nereálné, ale to je spíš záležitost rozpočtu. Já vždy klientům říkám, že lze všechno, jen je to otázka peněz,“ doplňuje na závěr Eliška Tejkalová.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button