Top 15 potravin, které obsahují vitamín B2
K udržování energetické úrovně v těle a optimalizaci zdraví srdce je riboflavin, vitamin B2, opravdu nepostradatelný. Má vliv na mnoho tělesných funkcí. Vitamín B můžete do svého těla doplňovat prostřednictvím různých zdrojů, najdete ho například v mase, mléčných výrobcích, luštěninách apod. Jeho dostatečná konzumace je prevencí chronických onemocnění, podporuje také zdraví vašich vlasů a pokožky. Dbejte na dostatečný přísun vitamínu B2 ve vaší stravě i vy!
Co je riboflavin?
Riboflavin, více známý pod názvem vitamin B2, je ve vodě rozpustný vitamín, které se podílí na správných funkcí energetického metabolismu. Pomáhá tělu využívat jiné vitamíny typu B, jako je niacin a thiamin, aby mohli lépe vstřebávat energii z potravin, které konzumujeme. Riboflavin funguje také jako hlavní složka dvou důležitých koenzymů v těle, flavin mononukleotid a flavin adenin dinukleotid. Každý z nich se přitom podílí na „výrobě“ energie, udržování buněčných funkcí a podpoře správného růstu a vývoje. Je důležitý také pro udržení hladin homocysteinu v krvi, jedná se o typ aminokyseliny, která se může podílet na rozvoji srdečních onemocnění.
Přínosný riboflavin
Studie ukazují, že riboflavin může podpořit zdraví srdce, předcházet migrénám a dokonce chránit před vznikem rakoviny. Tento základní vitamin se nachází v různých potravinách, jako je maso, mléčné výrobky, vejce a zelenina, takže je snadné uspokojit vaše potřeby na jeho denní příjem.
Top 15 potravin, které obsahují vitamín B2
- Hovězí játra – 90 g: 3 miligramy (168 procent DD)
- Bílý jogurt – 1 šálek: 0,6 miligramu (34 procent DD)
- Mléko – 1 šálek: 0,4 miligramu (26 procent DD)
- Špenát – 1 šálek, vařený: 0,4 miligramu (25 procent DD)
- Mandle – 30 g: 0,3 miligramu (17 procent DD)
- Sušené rajčata – 1 šálek: 0,3 miligramu (16 procent DD)
- Vejce – 1 velké: 0,2 miligramu (14 procent DD)
- Feta sýr – 30 g: 0,2 miligramu (14 procent DD)
- Jehněčí maso – 90 g: 0,2 miligramu (13 procent DD)
- Quinoa – 1 šálek, vařená: 0,2 miligramu (12 procent DD)
- Čočka – 1 šálek, vařená: 0,1 miligramu (9 procent DD)
- Houby – 1/2 šálku: 0,1 miligramu (8 procent DD)
- Tahini – 2 polévkové lžíce: 0,1 miligramu (8 procent DD)
- Losos – 90 g: 0,1 miligramu (7 procent DD)
- Fazole – 1 šálek, vařené: 0,1 miligramu (6 procent DD)
Co vám pravidelný přísun vitamínu B2 přináší?
- Chrání před vznikem rakoviny
- Udržuje zdravou pokožku a vlasy
- Podporuje zdraví srdce
- Působí jako antioxidant
- Chrání před migrénou
Ochrana před migrénou
Migrény jsou opakující se bolesti hlavy, které doprovází také příznaky, jako jsou závratě, přecitlivělost na světlo či hluk, podrážděnost a bolestivost. I přestože je migréna většinou léčena léky a přeměnou životního stylu, je vhodné do své stravy dodat potraviny bohaté na vitamín B2, které poskytují úlevu a mohou dlouhodobě snížit riziko pro vznik dalších migrén.
Zdraví pokožky a vlasů
Kolagen tvoří velkou část svalů, kůže, kostí, kloubů, vlasů a nehtů v lidském organismu. Vzhledem k tomu, že riboflavin hraje roli v regulaci hladin kolagenu v těle, je jeho konzumace důležitá pro udržení zdravé pokožky a vlasů.
Podpora zdraví srdce
Jedním z nejpůsobivějších přínosů riboflavinu je jeho silný účinek na zdraví srdce. Riboflavin působí jako regulátor hladiny homocysteinu, což je aminokyselina nacházející se v lidském těle. Když se homocystein v krvi vytváří nadměrně, může způsobovat zúžení tepen a zvyšování rizika vzniku srdečních onemocnění, takže je pro vaše zdraví nezbytné udržet hladiny homocysteinu pod kontrolou. K tomu potřebujete právě pravidelný příjem vitamínu B2 ve stravě.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos