Nezařazené

Udělejte svou kávu zdravější s těmito jednoduchými triky!

Profilový obrázek
Napsáno od Anita Opitzová

Je mnoho spekulací, zdali je denní šálek kávy prospěšný nebo naopak škodlivý lidskému zdraví. Zde si stojíme za tím, že je prospěšný, protože má mnoho zdravotně přínosných účinků, které jsou i vědecky podložené: urychluje metabolismus, zlepšuje zdraví jater, zahání neurodegenerativní nemoci, prodlužuje život, a navíc je káva nacpaná antioxidanty.

Existuje však mnoho možností, jak udělat šálek kávy ještě zdravějším. A zde se dočtete, jak na to.

Jak na zdravý šálek kávy

  1. Nepřidávejte cukr nebo jiná sladidla

Všichni víme, že cukr je špatný pro zdraví, a umělá sladidla nejsou o moc lepší. Aspartam, který je běžně užíván v dietních nápojích, byl s pojen s více jak 90 vedlejšími účinky, od rakoviny a záchvatů po vyrážky a nevolnost.

Sukralóza se obecně považuje za bezpečnější než aspartam, přesto však výzkum zaznamenal několik obav o zdraví, co se týče toxicity a zvýšený karcinogenní potenciál, když je tento doplněk používán při vaření. Studie z roku 2008 zjistila, že může narušit delikátní rovnováhu bakterií ve střevech.

Přestože stévie je poměrně zdravé přírodní sladidlo, jakmile si zvyknete na čistou chuť kávy, oceníte doopravdy teprve její chuť.

  1. Vynechte smetany zakoupené v obchodě

Možná, že se smetany s nízkým obsahem tuku zdají jako zdravá volba, právě tyto druhy v sobě však mají jako náhradu za chybějící tuky velké množství nepřirozených ingrediencí jako je mnoho fruktózového kukuřičného sirupu a trans tuky.

  1. Přimíchejte kokosový olej

Kokosový olej je velice zdravý olej a skvělá alternativa kontroverzních smetan. Je to také úžasná možnost o rostlinném základu pro jedince, kteří nejedí máslo, ale líbí se jim myšlenka krémové kávy. Stejně jako máslo, kokosový olej vás udrží sytými na delší dobu, snižuje citlivost na kofein a zvyšuje hladinu energie, díky své vysoké hladině přínosných tuků. Na rozdíl od másla, kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou – silného zabijáka bakterií a virů, díky které má tento olej mnoho přínosných účinků, zejména jako přípravek na shození nějakých těch kil (Pořád však platí, že pouze konzumace kokosového oleje vám v tom nepomůže). Samozřejmě, protože kokosový olej je zdrojem nasycených tuků, je doporučeno používat ho s mírou. Vždy navíc raději volte nerafinovaný panenský kokosový olej.

  1. Vypijte svou kávu před třetí hodinou

Načasování může být klíčové ve zdravotním faktoru vaší kávy. Nemělo by být také žádným překvapením, že pravidelná denní dávka kofeinu je spojována s neklidným spánkem a denní únavou. Byli byste však překvapení nad zjištěním, jak dlouho se dokáže kofein udržet ve vašem systému.

Studie z roku 2012 zkoumala dopad konzumace kofeinu v různých částech dne, a zjistila, že kofein zkonzumovaný kdykoli během až šesti hodin před spánkem může mít za následek neklidný spánek. Proto je nejlepší pít kávu do třetí hodiny odpolední. Pokud jste obzvláště citliví na kofein, možná pro vás bude lepší, pokud přejdete na bylinné čaje, a budete je pít ještě časněji během dne.

  1. Okořeňte ho

Koření je skvělá cesta, jak dodat kávě příchuť a sladkost, zatímco se vám dostane některých pozoruhodných zdravotních benefitů. Můžete vyzkoušet například:

  • Skořice – fantastický zdroj antioxidantů, které stabilizují krevní cukr, potlačují chuť k jídlu, zlepšují pozornost a paměť, a snižují hladinu tuku v krvi.
  • Muškátový oříšek – bohatý zdroj manganu a je silný antibakteriální prostředek.
  • Kardamom – používán v moderní ájurvédské medicíně na posílení trávení, zklidnění nevolnosti a zvracení, osvěžení dechu, a na neutralizaci stimulujícího efektu kofeinu.
  • Kakaový prášek – neslazené, organické kakao e nabité antioxidanty, které mohou ochránit srdce, snížit krevní tlak, ochránit pokožku a předejít kognitivnímu úpadku.
  1. Vybírejte organická kávová zrna

Organické potraviny jsou lepší pro naše zdraví a životní prostředí – a toto je zejména pravda, když přijde na kávu, která je jednou z nejvíce chemicky obstarávaných plodin. Tradiční pěstovatelé kávy často aplikují až 110 kilogramů chemických hnojiv na akr. Protože je navíc káva importované zboží, vláda většinou nemá kontrolu nad tím, jaký druh a množství pesticidů bylo použito. Mnoho z těchto pesticidů je považováno za neurotoxiny a některé studie dokonce zvýrazňují propojení mezi vystavením pesticidům a Parkinsonovou chorobou.

  1. Kupte si ten správný kávovar

Věřte tomu nebo ne, ale způsob přípravy kávy může být tak důležitý, jako to co do kávy dáváte. Například kávovary na jeden šálek kávy jsou potencionálně škodlivé pro životní prostředí a naše zdraví. Při testech bylo nalezeno přes 4 miliony kolonií škodlivých bakterií a plísní ve vodních nádržích těchto mašin. Mnoho prokazuje větší množství mikrobů než umývadlo a psí hračky!

Kapsle, které se nyní tak často používají do kávovarů obsahují Bisfenol A – známý narušitel hormonů, společně s hliníkem, který byl spojen s jistými zdravotními obavami včetně Alzheimerovy choroby.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Anita Opitzová