Umeboshi ocet neboli švestkový ocet je slaný, kyselý, a sladký vedlejší produkty výroby tradičního japonského pokrmu. Umeboshi je červené svraštělé ovoce, které se běžně užívá v japonských jídlech. Toto ovoce se japonsky nazývá „ume“, a přestože ho lidé nazývají švestičkami, mají mnohem blíže k meruňkám než švestkám.
Tradičně jsou umeboshi vysušeny a poté naloženy ve slaném nálevu, s fialovými lístky perily křovité, které dodávají jasnou červenou barvu. Nyní bohužel mnoho firem namísto tradičních lístků používá červená barviva a též mnohem méně soli, což může vést k použití umělých konzervačních látek.
Umeboshi ocet se hojně užívá v japonském vaření jako dochucovalo. Často se jím pokropí dušená zelenina nebo restovaná listová zelenina s rýží. Tento ocet je poměrně slaný, ale také překypuje nakyslou ovocnou chutí. Je velice jedinečný, a může být kreativně využit na veganské pokrmy vyžadující slanou chuť moře či mořských ryb. Může být použit namísto rybího vývaru – i když příchuť tohoto octa je ovocnější a výraznější.
Zdravotní přínosy
Japonské nakládané švestky mají nejen velmi výjimečnou chuť, ale také jedinečné zdravotní přínosy. Jejich silná acidita má paradoxně alkalické účinky na tělo; zbavují člověka vyčerpání, stimulují trávení, a podporují vylučování toxinů. Pro Dálný východ jsou ekvivalentem aspirinu a jablka, protože fungují jako silný lék na kocovinu. Jedna umeboshi švestka denně se pokládá za nejlepší dostupnou zdravotní prevenci.
Nejstarší záznam o užití nakládané švestky jako léku je v lékařském textu napsaném před zhruba tisíci lety. Umeboshi byly užívané na prevenci proti únavě, vyčistění vody, zbavení těla toxinů, a léčbu specifických onemocnění jako je například úplavice, břišní tyfus, a otrava z jídla. V roce 1968 bylo zjištěno že jedna složka v umeboshi má baktericidní účinky na bakterie tuberkulózy.
Další zdravotní přínosy
- Proti překyselení organismu
- Při dýchacích obtížích
- Proti problémům se zažíváním
- Při bolestech hlavy a migrénách
- Pro posílení imunity
Umeboshi ocet
A jak tedy vlastně z nakládaných rádoby švestek vzniká ocet? Proces není tak složitý, zato pořádně zdlouhavý. Proces nakládání probíhá tak, že se švestky naloží do nálevu, do dřevěných sudů a takto se nechají po dobu dvou let. Po uplynutí této doby vzniknou známé svraštělé umeboshi švestičky a tekutina, která se po ty dva roky usazuje na dvě sudu. Z této tekutiny se následně vyrábí umeboshi ocet. Snadno ho upotřebíte v kuchyni při vaření například na zalití zeleninového salátu, rýže, čočky, či obilovin. Můžete ho dokonce použít i na masitá jídla, ale při každém upotřebení dávejte pozor, abyste jídlo nepřesolili, kvůli slané chuti tohoto octa samotného.
Protože už přišlo období zimy a všemožných nemocí, můžete tento ocet využít i na posílení imunity. Začněte každé ráno pít půl litru vody smíchané s dvěma polévkovými lžícemi umeboshi octa. Tento roztok pijte alespoň po dobu šesti týdnů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos