Jídlo

12 věcí, které se stanou vašemu tělu, když sníte vejce

Baví vás jíst vejce? Nedivíme se, jsou v nich bílkoviny a vy za ně neutratíte moc peněz. Jedná se o laciný a univerzální způsob stravování. Není však vejce jako vejce a vy byste měli sáhnout vždy po tom nejkvalitnějším.

Vejce prospívají našim svalům, jsou pro ně něco jako stavitel nové tkáně. Jsou plné aminokyselin, antioxidantů a železa. Když jíte vejce, tak ho neoddělujte. Celé vejce v podobě žloutku i bílku je prospěšnější, než jen bílek samotný. Ve žloutcích je výživný tuk.

egg-944495_960_720

Když jsme u toho nákupu vajec, dívejte se na štítky. Organická a certifikovaná vejce jsou bez antibiotik, vakcín a hormonů. Barva vejce až takovou roli nehraje, jak se všichni domnívají. Liší se jen v závislosti na typu kuřete, nutriční hodnota je tu stejná, jak říká i Molly Morgan – sportovní specialista a dietolog se sídlem v severní části státu New York.

Zde je 12 neuvěřitelných účinků vajíček na lidský organismus:

1. Budete-li jíst vejce, snížíte riziko srdečních chorob

LDL cholesterol se stal známý jako „špatný“ cholesterol. LDL částice totiž přepravují své tukové molekuly do stěn tepen a podílí se na vzniku aterosklerózy (HDL částice, naopak mohou odstranit tukové molekuly). Ne všechny LDL částice jsou stejné. Liší se různými podtypy a ve velikosti. Větší jsou rozhodně lepší – mnohé studie prokázaly, že lidé, kteří mají převážně malé, husté LDL částice, mají vyšší riziko srdečních onemocnění, než lidé, kteří mají většinou velké LDL částice.

eggs-653834_960_720

Vejce mají tendenci zvýšit hladinu LDL cholesterolu u některých lidí, ale studie ukazují, že LDL částice změní od malých až po velké a husté, čímž riziko kardiovaskulárních problémů snižují.

2. Posílíte imunitní systém

Pokud si nechcete zahrávat s infekcemi a viry způsobujícími nejrůznější nemoci, přidejte jedno až dvě vejce do svého jídelníčku každý den. Jen jedno velké vejce obsahuje téměř čtvrtinu (22%) doporučené denní dávky selenu – živinu, která pomáhá podpořit imunitní systém a regulovat hormony štítné žlázy. Děti by měly jíst vejce a to zejména mladiství. Kdo nemá dostatek selenu, mohla by se u něj vyvinout Kashin-Beckova nemoc s vlivem na srdce, kosti a klouby.

3. Zlepšíte svůj cholesterolový profil

K dispozici jsou tři představy o cholesterolu, které zná prakticky každý:

a) vysoká hladina cholesterolu je špatná věc
b) existují dobré a špatné druhy cholesterolu
c) vejce obsahují spoustu cholesterolu

Lékaři jsou obecně velmi znepokojeni poměrem „dobrého“ cholesterolu (HDL) a špatného cholesterolu (LDL). Jedno velké vejce obsahuje 212 mg cholesterolu, ale automaticky to neznamená, že zvýší „špatný“ druh cholesterolu v krvi. Tělo neustále produkuje cholesterol samo o sobě a velké množství důkazů naznačuje, že vejce mohou skutečně zlepšit jeho profil. Jak? Zdá se, že vejce zvyšují HDL (dobrý) cholesterol a zároveň zvyšují velikost LDL částic.

fried-eggs-456351_960_720

4. Více energie pro váš lepší život

Jen jedno vejce obsahuje asi 15% doporučené denní dávky vitaminu B2, zvaného taktéž riboflavin. Je to jen jeden z osmi vitamínů B, které pomáhají tělu přeměnit potraviny na palivo, která se používá k výrobě energie. Vejce jsou jedním z nejlepších surovin pro dodávku energie pro tělo.

5. Zlepší se vám pleť a vlasy

B-komplex vitamínů je nutný pro zdravou kůži, vlasy, oči, a játra (kromě vitamínu B2, je vejce bohaté na B5 a B12). Vejce pomáhají ke správné funkci nervového systému.

eggs-750847_960_720
6. Budete se cítit plnější a jíst méně

Vejce jsou kvalitním zdrojem bílkovin, oproti jiným zdrojům. Mnohé studie prokázaly účinek bílkovin na chuť k jídlu. Jednoduše řečeno, vaše chuť se pro jiná jídla otupí – jste nasyceni.

7. Ztratíte tuk

Z velké části se tak děje díky pocitu nasycení, který vám vejce dají, s tím ztrácíte tuk, protože nemáte chuť na další jídla. Studie na toto téma zaznamenaly některé pozoruhodné výsledky.

Po dobu osmi týdnů se lidé rozdělili do dvou skupin, jedna skupina snídala vejce, druhá bagety. Skupina lidí konzumujících vejce ztratila o 65% více tělesné hmotnosti a o 16% více tělesného tuku, než skupina, která jedla bagety. Snížení BMI bylo až o 61% a co se týče pasu, o rovných 34%.

eggs-925616_960_720

8. Chraňte svůj mozek

Vejce jsou jídlem pro mozek. Je to do značné míry ovlivněno základní živinou zvanou cholin. Je to složka buněčných membrán a je vyžadována pro syntézu acetylcholinu jakožto neurotransmiteru.

Studie ukázaly, že nedostatek cholinu byl spojován s výskytem neurologických poruch a snížením kognitivních funkcí. Otřesné, protože, dle průzkumů U.S. dietary survey, například více než 90% Američanů jí méně cholinu, než je jeho doporučené denní množství.

9. Zachraňte si život

Mezi méně známé úžasné věci, které vejce obsahují, jsou esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro udržení zdravého života. Pro tělo je důležitých až kolem 20 esenciálních aminokyselin a ve vejci jich najdete rovných 9, což rozhodně není málo.

Nedostatek aminokyselin se odrazí na vašem těle ochabováním svalů, sníženou imunitní reakcí, slabostí, únavou, změnou v textuře vaší pleti a vlasů.

10. Méně stresu a úzkosti

Pokud máte deficit aminokyselin (nekonzumujete vejce), můžete to mít neblahý dopad i na vaše duševní zdraví.

Studie, zveřejněná v Proceedings of National Academy of Sciences z roku 2004, popisuje, jak se doplňuje strava populace o lysin a jaký má vliv na tělo – významně snižuje úzkost a stres, případně se tak děje i modulací serotoninu v nervovém systému.

kitchen-775746_960_720

11. Ochrana zraku

Ve vaječných žloutcích naleznete i antioxidanty lutein a zeaxantin – mají silné ochranné účinky na oči. Antioxidanty významně snižují riziko makulární degenerace a šedý zákal, který patří mezi hlavní příčiny zhoršení zraku a slepoty u starších pacientů.

Ve studii publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition, účastníci, kteří jedli 1,3 žloutků denně po dobu čtyř a půl týdnů, stoupla hladina zeaxantinu o 114-142% a luteinu o 28-50%!

12.Vliv na kosti a zuby

Vejce jsou jedním z mála přírodních zdrojů vitamínu D, což je důležité pro zdraví a pevnost kostí, ale také zubů.

Vitamín D to činí především tím, že pomáhá vstřebávání vápníku (Vápník je mimochodem důležitý prvek pro zdravé srdce, tlusté střevo a metabolismus).

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button