Víte, co je RAW strava?
Existuje pro ni mnoho názvů – živá, syrová, živoucí jídlo, strava bez tepelné přípravy. Úprava pokrmů se děje pomocí mixování, klíčení či vysoušení do teploty 42°C. Nebojte se, že na talíř dostanete něco, co se bude hýbat. Nejedná se o nic zvláštního, je to vlastně syrová rostlinná strava (ovoce, zelenina, ořechy a semínka, obiloviny – pšenice a pohanka, klíčky a podobně). Je více přirozená a zdravější, neboť je v ní zachováno maximální množství vitamínů a enzymů.
Příklady jídel
V tomto typu stravy se objevuje velké množství smoothies, freshů, ovocných i zeleninových salátů, které jsou ochucené různými dipy, semínek a ořechů, ze kterých se dělají sušené placky či různé pasty.
Nejdůležitější suroviny pro přípravu pokrmů jsou ovoce, zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy, kokosové mléko a kokosový olej.
Mezi technologickými postupy vedou klíčení semínek, obilovin a luštěnin, odšťavňování ovoce i zeleniny, namáčení ořechů, mixování a vysoušení, ke kterému se používá dehydrátor (šetrně odstraní z potravin vodu). Jsou – li potraviny upravovány tepelně, nesmí to být nad 42°C, jinak dochází ke změně enzymů i molekulární struktury potravin.
Smoothie se špenátem
- hrst čerstvého baby špenátu
- 1 banán
- slunečnicová semínka
- pomeranč či kiwi dle chuti
Špenát opláchnete pod tekoucí teplou vodou, dáme do mixéru, přidáme ostatní suroviny a vodu (množství záleží na tom, jak chcete mít smoothie husté), vše rozmixujeme.
Smoothie z červené řepy
- malá syrová a oloupaná červená řepa
- 1 banán
- 1 – 2 cm čerstvého, a oloupaného zázvoru
- ½ hrnu vody
Všechny přísady vložíme do mixéru a rozmixujeme. Budeme potřebovat trochu více času, řepa a zázvor jsou trošku tužší.
Fresh mrkev
- 1 mrkev – nemusí být oloupaná, ale řádně omytá
- 1 oloupaný pomeranč
- tenký plátek zázvoru
- trocha vody (nemusí být)
Všechny suroviny rozmixujeme a ihned podáváme, v letním období můžeme ještě do sklenice přidat kostku ledu.
Inspirace na sladké placičky
- miska nahrubo nastrouhaných jablek včetně slupky
- necelá polévková miska loupaných vlašských ořechů (namlít)
- polévková miska nesířeného sušeného kokosu (namlít)
- polévková miska nesířených rozinek bez cukru (ponořit na dvě hodiny do vody)
- 1 polévková lžíce mleté skořice
Všechny ingredience řádně promícháme. Na plato sušičky položíme pečící papír, do kterého jsme udělali menší dírky. Tvaruje na něj kolečka, která sušíme při teplotě 40°C po dobu 13 – 16 hodin.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos