Jídlo Prevence

Jedy číhají v každé kuchyni. 5 základních chyb, které děláte i vy!

Napsáno od Jana Novotná

Někteří lidé si myslí, že mohou dostat otravu z jídla jen v restauracích, ale kdo si toto myslí, nemá pravdu. Špatné potraviny se dají sníst i doma. Riziko otrav stoupá zejména v létě, protože se potraviny rychleji kazí horkem, ale buďte obezřetní i teď. Pojďme si představit nejčastější chyby, kterých se dopouštíme. Hrozí nám vážné zdravotní problémy.

1. Jak často si myjete ruce

Umýt si ruce, než začnete vařit jídlo je asi jasné. Jenže už plno lidí nevnímá, když si umyje ruce za dobu vaření jen jednou a mezitím sahá na další potraviny a jiné předměty. V praxi to funguje asi tak, že vyndáte z nákupní tašky neomyté ovoce nebo zeleninu, ale sáhnete už na opláchnuté maso, atd. Nejvíce se tak stává v případě, že děláte salát, kde je maso i zelenina, např. kuřecí maso s mrkví, šalotkou a ledovým salátem. Navíc mytí studenou vodou nestačí, je potřeba mýt ruce teplou vodou s mýdlem. Samotná voda totiž ruce od případných bakterií neočistí.

alcohol-gel-818254_960_720

2. Kdy neoplachovat ovoce a zeleninu

Ovoce a zeleninu neoplachujte, když jí ukládáte pouze do lednice. Je to velmi důležité nechat jí v původním stavu, protože když jí umyjete dříve, zůstane na jejím povrchu vrstvička vody. Ta je živnou půdou pro bakterie. Ovoce a zeleninu omyjte těsně před konzumací, zvláště opatrní buďte v případě, že omýváte zelí a salát. Omyjte vše důkladně teplou vodou, která odstraní pesticidy.

zong-fruit-931467_960_720

3. Pozor na nebezpečné slupky

Myslíte si, že stačí umýt jen ovoce a slupku ne? Omyl, třeba vodní meloun je potřeba omýt celý i s jeho slupkou. Když ho vyjídáte, vaše ústa jsou v kontaktu s kůrou. V neposlední řadě se jedná i o banány, což asi málokoho z nás napadne. Berte to tak, že když chcete banán nebo meloun nakrájet, vaše ruce přichází do kontaktu s jejich vnějším obalem a bakterie z vašich rukou snadno proniknou do vnitřku, který jíte. Opatrní buďte i při krájení paprik, rajčat a jahod.

bananas-652497_960_720

4. Správná teplota v lednici

Vaše lednička je nastavena na nejnižší teplotu. V praxi tzn. na maximální chlazení a všichni se mylně domnívají, že bakterie ve velkém chladu nepřežijí. Jenže ve skutečnosti nevíme, jaká teplota v lednici nebo chladničce je, pokud nemáme displej. Ani nejnižší stupeň nezaručí optimální teplotu, když tomu neodpovídá prostředí lednice. Nejlepší je pořídit si malý teploměr, který nám spolehlivě určí, jakou teplotu ve spotřebičích máme. Pro chladničku je to až -17 stupňů Celsia.

water-264773_960_720

5. Teplé jídlo v lednici

Nenechávejte vařené jídlo na kuchyňské desce nebo v troubě. V jídle se množí bakterie (nejvíce mezi 5 a 55 stupni). Je to špatná volba nedat jídlo do lednice. Ani fakt, že jídlo budete za pár hodin znovu přihřívat, vás neospravedlňuje nechat ho na plotýnce trouby. I zdánlivě bezpečné potraviny, jako rýže a těstoviny, jsou v závěru živnou půdou pro výskyt bakterií. Některé jedy v potravinách nezničí ani vysoké teploty ohřevu. Když dáváme jídlo do lednice, mělo by však být vychladlé, pokud je horké nebo teplé, ovlivní jeho teplota i prostředí lednice. Můžete to udělat tak, že jídlo přendáte do studeného hrnce – rychleji vychladne a vy ho dáte do lednice mnohem dříve.

chopsticks-1008868_960_720

O autorovi

Jana Novotná

Zanechte komentář

error: