Jídlo Léčba Prevence

Čaj: vše o jeho druzích a zdravotních účincích

Napsáno od Karla Líbalová

Čaj je součástí mnoha kultur již po tisíce let. Uvařit si a vychutnat šálek čaje byl v dřívějších dobách obřad k relaxaci. Dnes je ale popíjen během běžného dne. Proč ho pít a jaký druh si vybrat? To se dozvíte dále.

Čajů existuje několik druhů. I když si můžete myslet, že pravý čaj je jen černý, nebo zelený, ve skutečnosti mezi ně počítáme i čaje ovocné a bylinné. Některé z nich obsahují kofein a zlepšují tak mozkovou činnost, jiné zase slouží k navození relaxace a klidu.

Zelený čaj

Zelený čaj je řazen mezi velmi zdravé nápoje. Pokud pijete pravý zelený čaj, dostáváte do těla vysoké množství antioxidantů, které neutralizují volné radikály a zabraňují tak stárnutí organismu a onemocnění srdce. Další důležitou látkou v tomto čaji je katechin, který stojí za regulací špatného cholesterolu v krvi spolu s normalizací krevního tlaku a minimalizací rizika vzniku srdečního onemocnění. Polyfenoly chrání tělo před rakovinnými buňkami, účinný je především proti rakovině prsu. Tato látko mimo jiné i reguluje hladinu cukru v krvi.

Zelený čaj pomáhá při spalování kalorií a má pozitivní vliv na hubnutí. Čaj však není vhodný pro každého a vyhnout by se mu měly děti a osoby trpící problémy s játry, ledvinami, srdcem a vysokým krevním tlakem. Doporučená denní dávka pro zdravý dospelý organismus je maximálně 5 šálků denně.

Zelený čaj

Černý čaj

Dalším, možná oblíbenějším čajem, je čaj černý. Jeho čajové lístky během výrobního procesu zoxidují, díky čemuž zčernají. Tato oxidace poskytuje chuť, aroma a barvu.

Pití černého čaje je přínosné pro osoby trpící zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob. Doporučován je také kuřákům, u kterých snižuje negativní dopad škodlivin přijatých v důsledku kouření. Černý čaj je také vhodný pro normalizaci střevní mikroflóry.

Stejně jako u zeleného čaje, i černého čaje by se nemělo pít více, jak pět šálků denně. Těhotné a kojící ženy by měli svůj příjem omezit na dva šálky denně maximálně. Vyvarovat by se mu měli děti a lidi trpící úzkostnou poruchou, poruchou krvácení, cukrovou, srdečními potíži a průjmem.

Černý čaj

Bílý čaj

Posledním druhem vyráběný z čajových lístků je čaj bílý. Ten oproti černému a zelenému obsahuje minimální množství kofeinu. Je proto vhodný pro kohokoliv. Stejně jako předchozí čaj, i čaj bílý obsahuje vysoké množství antioxidantů a polyfenolů, které stojí za lepší funkcí kardiovaskulárního systému. Některé studie zkoumali protirakovinné účinky tohoto čaje, ovšem ty zatím nebyly potvrzeny.

Bílý čaj

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj již řadíme mezi bylinkové čaje. Tento čaj patří mezi nejoblíbenější bylinu. Skvělý je pro potřebu navození klidu a relaxace. Působí proti nespavosti a problémům s imunitou. Potlačuje pocit chladu, bolest v krku, akné a zažívací problémy. Heřmánkový čaj se doporučuje lidem trpící diabetem a zánětlivým onemocněním. Vývar z této byliny se může používat také k mytí vlasů a obličeje.

Heřmánkový čaj

Mátový čaj

Další oblíbenou bylinou je máta. Mátový čaj se nejčastěji používá proti nevolnosti, jelikož si dokáže poradit s jakýmkoliv zažívacím problémem (i s napětím střevní svaloviny). Doporučuje se zejména po těžším jídle, jelikož látky v tomto čaji stimulují produkci žaludečních šťáv a potlačují pálení žáhy a těžkost. Odstraňuje také problémy spojené s nadýmáním a plynatostí.

S mátovým čajem by se ale mělo opatrně. Pokud si chcete vychutnat výluh z čerstvých lístků, používejte ho střídmě. Může totiž vyvolat žaludeční potíže. Ideální je jeden šálek denně ze sušené byliny.

Čaje jsou skvělým doplňkem stravy. Nezapomínejte však, že kromě popíjení čaje musíte své tělo dostatečně hydratovat, ideálně čistou vodou (čaj opravdu nestačí).

Uvařte si každý den šálek chutné čaje a dopřejte si chvilku jen sami pro sebe.

Náš tip: Pokud chcete opravdu kvalitní čaj, vyhněte se pytlíkovým čajům, ale volte čaje sypané. Rozdíl v chuti poznáte hned po prvním doušku.

Zdroj

O autorovi

Karla Líbalová

Zanechte komentář

error: