
Většina lidí zná hořčičné semínko pouze v podobě plnotučné nebo kremžské hořčice. Pravda, jsou ji jiné druhy hořčic, ale málokdo uvěří, že hořčičné semínko se řadí do společnosti nutričních hvězd. Patří do čeledi brukvovitých spolu se zelím, brokolicí, růžičkovou kapustou a kapustou.

Enzymatickou reakcí, ke které dochází, když je rostlinná tkáň narušena (například pokud je rozžvýkána), se rychle tvoří isothiokyanáty. Je prokázáno, že mnohé z nich mají významný vliv na lidské zdraví jakožto ochrana před karcinogeny. Hořčičná semínka jsou zdrojem specifické sloučeniny, allyl isothiokyanátu, který pravděpodobně hraje roli v prevenci nádorů a potlačení jejich růstu.
Historie hořčičného semínka
Hořčice je nejen bylinkou, ale také léčivkou. Její využití jakožto léčivé rostliny předchází veškerým vědeckým poznatkům o fytochemikáliích. Od samého počátku bylo hořčičné semínko považováno spíše za léčivou rostlinu než za jídlo.
Už Hippokrates, otec moderního lékařství, hořčici používal v celé řadě léků a obkladů. Starověcí Číňané považovali hořčici za afrodiziakum. Hořčičná semínka mají význačné místo i v křesťanské víře, kde symbolizují cosi drobného a nevýznamného, z čeho může vyrůst něco silného a mocného.
Hořčice samotná je jen tak kvalitní jako semínka, z nichž byla vyrobena. Existuje spousta lahůdkových hořčic, plných fytochemických látek. Kvalitní hořčice povzbuzuje chuť k jídlu a prokrvení a pomáhá neutralizovat toxiny. Máte-li rádi experimenty, zkuste využít hořčičné semínko při vaření. Jako přísada je oblíbené v západních a asijských kuchyních.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos









