Prevence

Zelené fazolky pro zdraví našeho organismu

Zelené fazolky jsou oblíbenou součástí stravy po celém světě. Patří mezi univerzální druh zeleniny, který může být pěstován v mnoha různých klimatických podmínkách.

Nutriční hodnoty

Mají nízký obsah kalorií a tuku, neobsahují cholesterol. Mají v sobě velké množství vlákniny. Jsou bohatým zdrojem celé řady vitamínů ( A, B6, C, K) a minerálů (vápník, křemík,železo, mangan, draslík, měď).

Zdravotní výhody

Snižují riziko vzniku srdečních onemocnění a rakoviny tlustého střeva, zlepšují regulaci diabetu, poskytují podporu imunitnímu systému a přispívají k eliminaci volných radikálů. Poskytují výhody pro zdravý zrak a kosti a pomáhají při regulaci trávicích procesů.

Kardiovaskulární onemocnění

Pomáhají snižovat riziko vzniku srdečních chorob, a to především díky obsahu flavonoidů (antioxidanty), které mají protizánětlivé vlastnosti. Také přispívají k prevenci vzniku krevních sraženin v cévách – ty jsou jednou z možných příčin infarktu a mrtvice.

Rakovina tlustého střeva

Fungují jako prevence proti vzniku prekancerózních polypů, které způsobují rakovinu tlustého střeva. Také vysoký obsah vlákniny má pozitivní vliv na trávicí soustavu – usnadňuje procesy trávení a podporuje zdravý střevní pohyb, což snižuje zátěž na střevní trakt.

Imunitní systém

Imunitní systém podpoří přítomnost různých imunitních antioxidantů – prospěšné látky v těle, které vyhledávají nebezpečné volné radikály a odstraňují je z našeho organismu.

Zdravý zrak

Některé specifické karotenoidy, které se nacházejí v zelených fazolkách, můžou pomoci zabraňovat vzniku makulárních degenerací oka.

Gastrointestinální problémy

Zelené fazolky jsou plné vlákniny, která je velice prospěšná pro naše tělo, zmírňuje některé zažívací obtíže (zácpa, hemoroidy, vředy a choroby refluxní).

Zdravotní rizika

Obsahují fytáty, která zhoršují absorbci vápníku a zinku. Pokud trpíte chronickým nedostatkem těchto minerálů, omezte konzumaci zelených fazolek.

Pokud trpíte na alergie ne luštěniny, vyhýbejte se i konzumaci zelených fazolek.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button