Jídlo Ostatní

Červený banán je výživnější

Tento netypický druh banánů pochází z Indie a jihovýchodní Asie, odkud se dostal obchodními cestami do Austrálie, Nového Zélandu, jižní Afriky, střední a jižní Ameriky a na některé ostrovy v Pacifiku. U nás se s tímto druhem banánů nesetkáme, jelikož se sem nedováží.

Důvodem je jeho rychlé kažení, takže by přepravu nesnesl. Je to ovšem škoda, neboť oproti klasickému žlutému banánu je nutričně mnohem bohatší, aromatičtější a sladší. Červený banán je o něco menší než žlutý a ve zralém stavu má jejich slupka fialovou až červenou barvu. Dužina červeného banánu má krémovou barvu, chuť je výrazně banánová a trochu připomíná chuť malin a jahod.

Co obsahuje

V porovnání se žlutým banánem je v červeném banánu více beta karotenu a vitaminu B6, C a D. Jeden červený banán dodá tělu až 20% denní dávky vitamínu D, který podporuje zejména metabolismus bílkovin a tvorbu červených krvinek. Dále je zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky typu 2. Rovněž obsahuje ve srovnání se žlutým banánem mnohem více draslíku a hořčíku. Kromě běžné konzumace se stejně jako jeho žlutý „bratr“ hodí i k přípravě nejrůznějších dezertů.

Zdravotní přínos

Díky vysokému obsahu vitamínu C je červený banán dobrý k posílení naší imunity a také pomáhá chránit před některými chorobami. Dalším přínosem je vysoký počet antioxidantů a betakarotenu, díky kterému získávají také specifické zabarvení. Toto exotické ovoce je prospěšné i z řady dalších důvodů:

  • působí jako prevence před infekčními chorobami
  • chrání tělo před vznikem a rozšiřováním rakovinových buněk, protože ho zbavuje toxínů
  • pomáhá při svalových křečích a může se pojídat i během cvičení
  • podporuje metabolismus a pomáhá při dietě a hubnutí, jelikož má málo kalorií
  • je dobrý pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu inzulínu v krvi.

Zanechte komentář