Příprava zdravých jídel vůbec nemusí být složitá. Recepty na snadné, lehké a zdravé večeře jsou stále více vyhledávané. Připravili jsme pro vás několik receptů na lehké večeře, které zvládne téměř každý, i když není přeborníkem ve vaření.
Plněné batáty
Ke sladkým bramborám si Češi svou cestu teprve hledají a je to dobře. Batáty jsou nabité živinami, jako je beta karoten, vitamín C, draslík a vláknina.
Recept je zcela jednoduchý, brambory oloupete, upečete a poté naplníte vším, co máte rádi zeleninou, mořskými plody, tofu, sýrem atd. a dáte zapéct do trouby. Toto jídlo je velmi všestranné a je jen na vás, čím brambory naplníte.
Fritatta se zeleninou
Fritatta je italské jídlo podobné naší omeletě z vajec. Vejce jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků a také skvělé chuti.
Orestujte zeleninu (výběr je na vás). Smažte pórek 3-4 minuty. Poté přidejte chřest a vařte ještě 1-2 minuty. Jakmile jsou uvařené, přidejte mražený hrášek, baby špenát, sůl a pepř a restujte další 1-2 minuty.
Odeberte 1/3 zeleniny na talíř. Později to přidáte zpět na vejce.
Udělejte vaječnou směs. Smíchejte vejce, bílý jogurt, sůl a pepř. Poté směs nalijte do pánve a nechte 2-3 minuty smažit.
Navrch posypte další uvařenou zeleninu, nakrájejte trochu kozího sýra a pečte v troubě 15–20 minut. Následně posypte bylinkami.
Polévka z jednoho hrnce s quinou a červenou čočkou
Quinoa a červená čočka jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Talíř vydatné polévky navíc zasytí a zahřeje v deštivých dnech.
Co do polévky potřebujete:
- Quinoa
- Cibule
- Mrkve
- Celer
- Česnek
- Nakrájená rajčata
- Kapusta
- Voda nebo zeleninový vývar
- Sůl a pepř
Do velkého hrnce na středním plameni přidejte lžíci olivového oleje a přidejte cibuli, mrkev a celer. Míchejte do změknutí, asi 5 minut.
Přidejte česnek, kmín, zázvor a kurkumu a krátce, asi ještě 1 minutu, míchejte, dokud nezavoní.
Přidejte červenou čočku, quinou, nakrájená rajčata, sůl a pepř a zalijte vodou.
Tekutinu přiveďte k varu, poté snižte teplotu a hrnec přikryjte pokličkou. Polévku necháme mírně vařit, dokud quinoa i čočka nezměknou, asi 15 až 20 minut.
Když je quinoa hotová, sejměte poklici a přidejte kapustu. Dobře promíchejte, dokud kapusta nezvadne, což by mělo trvat asi 1 až 2 minuty.
Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos