JídloReceptyZdraví

3 tipy pro zdravé a lehké večeře

Příprava zdravých jídel vůbec nemusí být složitá. Recepty na snadné, lehké a zdravé večeře jsou stále více vyhledávané. Připravili jsme pro vás několik receptů na lehké večeře, které zvládne téměř každý, i když není přeborníkem ve vaření.

Plněné batáty

Ke sladkým bramborám si Češi svou cestu teprve hledají a je to dobře. Batáty jsou nabité živinami, jako je beta karoten, vitamín C, draslík a vláknina.

Recept je zcela jednoduchý, brambory oloupete, upečete a poté naplníte vším, co máte rádi zeleninou, mořskými plody, tofu, sýrem atd. a dáte zapéct do trouby. Toto jídlo je velmi všestranné a je jen na vás, čím brambory naplníte.

Fritatta se zeleninou

Fritatta je italské jídlo podobné naší omeletě z vajec. Vejce jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků a také skvělé chuti.

Orestujte zeleninu (výběr je na vás). Smažte pórek 3-4 minuty. Poté přidejte chřest a vařte ještě 1-2 minuty. Jakmile jsou uvařené, přidejte mražený hrášek, baby špenát, sůl a pepř a restujte další 1-2 minuty.

Odeberte 1/3 zeleniny na talíř. Později to přidáte zpět na vejce. 

Udělejte vaječnou směs. Smíchejte vejce, bílý jogurt, sůl a pepř. Poté směs nalijte do pánve a nechte 2-3 minuty smažit.

Navrch posypte další uvařenou zeleninu, nakrájejte trochu kozího sýra a pečte v troubě 15–20 minut. Následně posypte bylinkami.

Polévka z jednoho hrnce s quinou a červenou čočkou

Quinoa a červená čočka jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Talíř vydatné polévky navíc zasytí a zahřeje v deštivých dnech.

Co do polévky potřebujete:

  • Quinoa
  • Cibule
  • Mrkve
  • Celer
  • Česnek
  • Nakrájená rajčata
  • Kapusta
  • Voda nebo zeleninový vývar
  • Sůl a pepř

Do velkého hrnce na středním plameni přidejte lžíci olivového oleje a přidejte cibuli, mrkev a celer. Míchejte do změknutí, asi 5 minut.

Přidejte česnek, kmín, zázvor a kurkumu a krátce, asi ještě 1 minutu, míchejte, dokud nezavoní.

Přidejte červenou čočku, quinou, nakrájená rajčata, sůl a pepř a zalijte vodou.

Tekutinu přiveďte k varu, poté snižte teplotu a hrnec přikryjte pokličkou. Polévku necháme mírně vařit, dokud quinoa i čočka nezměknou, asi 15 až 20 minut.

Když je quinoa hotová, sejměte poklici a přidejte kapustu. Dobře promíchejte, dokud kapusta nezvadne, což by mělo trvat asi 1 až 2 minuty.

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button