Artritida je běžný zdravotní stav zahrnující chronický zánět kloubů. Způsobuje bolest a poškození kloubů, kostí a dalších částí těla v závislosti na typu.
Osteoartritida, která je nezánětlivá, je nejčastější – ačkoli existuje více než 100 typů. Ve skutečnosti až 40 % mužů a 47 % žen může být během svého života diagnostikováno s osteoartrózou.
Mezitím revmatoidní artritida (RA) a psoriatická artritida jsou zánětlivé stavy, které jsou považovány za autoimunitní onemocnění. Dna je dalším běžným typem zánětlivé artritidy. Některé potraviny a nápoje mohou zvýšit bolestivé projevy nemoci.
Přidané cukry
Měli byste omezit příjem cukru bez ohledu na to, ale zejména pokud máte artritidu. Přidané cukry se nacházejí v cukrovinkách, limonádách, zmrzlině a mnoha dalších potravinách, včetně méně zřejmých položek, jako je barbecue omáčka.
Červené maso
Červené a zpracované maso může být spojováno se zánětem, který může zhoršit příznaky artritidy.
Například strava bohatá na zpracované a červené maso vykazuje vysoké hladiny zánětlivých markerů, jako je interleukin-6 (IL-6), C-reaktivní protein (CRP) a homocystein.
Naopak rostlinná strava, která vylučuje červené maso, prokázala zlepšení symptomů artritidy.
Potraviny obsahující lepek
Lepek je skupina bílkovin v pšenici, ječmeni, žitu a tritikale (kříženec pšenice a žita). Lepek je někdy spojován se zvýšeným zánětem, bezlepkový režim může zmírnit příznaky artritidy.
Vysoce zpracované potraviny
Ultra zpracované položky, jako je rychlé občerstvení, snídaňové cereálie a pečivo, mají obvykle vysoký obsah rafinovaných obilovin, přidaného cukru, konzervačních látek a dalších potenciálně zánětlivých přísad, z nichž všechny mohou zhoršit příznaky artritidy.
Zpracované potraviny jako takové mohou zhoršit vaše celkové zdraví a zvýšit riziko dalších onemocnění.
Alkohol
Protože alkohol může zhoršit příznaky artritidy, měl by ho každý se zánětlivou artritidou omezit nebo se mu vyhnout.
Chronická konzumace alkoholu je navíc spojena se zvýšeným rizikem osteoartrózy.
Některé rostlinné oleje
Diety s vysokým obsahem omega-6 tuků a nízkým obsahem omega-3 tuků mohou zhoršit příznaky osteoartritidy a revmatoidní artritidy.
Tyto tuky jsou nezbytné pro zdraví. Nevyvážený poměr omega-6 a omega-3 ve většině západních diet však může zánět zvýšit.
Snížení příjmu potravin s vysokým obsahem omega-6 tuků, jako jsou rostlinné oleje, a zároveň zvýšení příjmu potravin bohatých na omega-3, jako jsou tučné ryby, může zlepšit příznaky artritidy.
Zdroj obrázku: pixababy.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos