7 bylin, které příjemně prohřejí vaše tělo v podzimních dnech – 1. díl
Příznivců chladnějšího podzimního počasí není mnoho. Není se čemu divit, sychravé počasí přináší také spoustu nemocí a trpí zejména naše dýchací cesty.
Přinášíme tento speciál, jak se vnitřně příjemně zahřát a odrazit útoky nepříjemných chorob!
Koncept zahřívání a naopak ochlazování patří do rukou čínské medicíny, konkrétně ajurvédy.
I když se u nás tyto jevy založené na pocitech až tolik neprosazují, všichni víme, že např. kajenský pepř dodává teplo. Na to nemusíme být medikem!
Jak tyto bylinky a koření fungují?
Obecně lze konstatovat, že bylinky nás zahřejí a v chladném dni dodají také energii a dobrou náladu. Navíc tělu prospívají mnoha dalšími způsoby.
Většina bylin sloužících na zahřátí organismu – posiluje oběh funkci orgánů a zvyšuje metabolismus trávicího systému. Udržují zdravé ledviny, slezinu a štítnou žlázu. A štítná žláza má vliv na tělesnou teplotu, jak známo.
V ajurvédě jsou tyto byliny nezbytné ke zvýšení množství jangové energie v těle. Zvláště na podzim a v zimě je důležité konzumovat jangové bylinky, aby se vyrovnala jinová neboli studená energie těla.
Jaké bylinky sem můžeme zařadit?
Černý pepř
Je původem z Indie a hlavní aktivní složkou je piperin. Ten pomáhá zvýšit průtok krve a pocení. Podílí se také na trávení, které podporuje, bojuje proti zánětům a dokonce plní úlohu antioxidantu.
Černý pepř je bohatý na minerály – vápník, železo, fosfor a zinek. Tradičně v ajurvédském léčení byl černý pepř kombinován s dalšími látkami k léčbě srdečních chorob a cukrovky.
Konzumace černého pepře je docela jednoduchá. Můžete jej jednoduše posypat na jakékoliv jídlo, které máte rádi, nebo jej přidat do omáček či marinád.
Černý pepř lze také využít do bylinných čajů společně s řadou dalšího koření uvedeného níže.
Kardamom
Řadí se do stejného rodu jako zázvor. Běžně se vyskytuje v indické kuchyni a od starověku se používá také v Řecku.
Kromě prohřátí těla přichází kardamom s celou řadou zdravotních výhod. Pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Zlepšuje trávení a zbystřuje mysl. Obsahuje vysoké množství hořčíku a vitamínu C.
V dalším díle si napíšeme něco o kajenském pepři, skořici, kmínu, zázvoru a křenu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos