7 bylin, které příjemně prohřejí vaše tělo v podzimních dnech – 3. díl
Kmín, zázvor a křen, mají něco společného? Není těžké uhodnout co, jednoduše vás krásně prohřejí a ještě k tomu posilní imunitu!
Kmín
Kmín je příbuzný rozmarýnu a pochází z Egypta. Tradičně je důležitou součástí kuchyně Blízkého východu i jižní Asie. V dnešní době je běžnou ingrediencí v latinskoamerickém vaření.
Hlavní aktivní složkou kmínu je kuminaldehyd. Obsahuje prospěšné živiny jako vitamíny A, C, B6 a minerály jako železo.
Pomáhá trávení a vstřebávání živin a zmírňuje břišní potíže. Zlepšuje funkci jater a zklidňuje bolest v krku.
Způsoby konzumace kmínu
Kmín je často přítomen v indických kari pokrmech. Často se rozemele na prášek, než se přidá do mexických pokrmů, jako jsou tacos nebo fajitas. Postupně také stále více lidí začíná objevovat kmínový olej.
Jeho černá barva je typická. Jedná se o všelék – má antifungální vlastnosti a podílí se v boji proti volným radikálům. Někteří aplikují olej lokálně na kůži proti akné nebo předčasnému stárnutí. Údajně snižuje i bolesti kloubů.
Zázvor
Zázvor je jednou z nejznámějších zahřívacích bylin. Zvyšuje průtok krve, je parádní záležitostí na trávení a výhodný na vysoký krevní tlak.
Je přirozeným posilovačem imunitního systému a vlastní rovněž silné antimikrobiální vlastnosti.
Aktivní sloučeninou zázvoru je gingerol (podobný kapsaicinu a piperinu). Oteplovací bylina je bohatá na vitamíny, zvláště vitamín C, B5 a B6. Pokud jde o obsah minerálů, zázvor je dobrým zdrojem hořčíku, draslíku a manganu.
Na podzim a v zimě je konzumace syrového zázvoru účinná v boji proti nachlazení. Japonci jej jedí se syrovými rybami.
Způsoby konzumace zázvoru
Zázvor se s oblibou konzumuje jako čaj. Chcete -li připravit zázvorový čaj, jednoduše odřízněte asi 2,5 cm kořene zázvoru a oloupejte jej.
Poté vezměte kuchyňský nůž a nakrájejte ho na několik menších kousků (zázvor můžete také nastrouhat). Poté jej vložte do kastrůlku cca se 2 šálky vody. Zahřejte vodu, přiveďte ji k varu a poté mírně snižte teplotu. Nechte vařit asi 10 až 15 minut. Zázvor vyjměte nebo nechte v tekutině a popíjejte.
Křen
Křen byl odedávna pěstován Řeky a Egypťany, ale nyní je populární po celém světě. Je členem rodiny rostlin Brassicaceae a mezi její příbuzné se řadí i zelí a brokolice.
Křen je výborná zahřívací bylina, kterou můžete konzumovat na pdozim i v zimě. Obsahuje vitamín C a pomáhá odstraňovat hleny. Zajišťuje taktéž rovnováhu jater a plic. Posiluje energii jang a rozptyluje chlad ve vnitřních orgánech.
Všimněte si toho, že spousta „wasabi“ na dnešním trhu není ve skutečnosti wasabi, ale křen se zeleným potravinářským barvivem. Dokonce i v Japonsku je zeleně zbarvený křen téměř standardem v levnějších sushi restauracích!
Způsoby konzumace křenu
Křen můžete použít na různé pokrmy jako koření nebo do salátů a přidat tak i další koření.
K úlevě od ucpaných dutin lze křen konzumovat ve formě čaje. Nastrouhejte kousek křenu a přidejte do vroucí vody společně s citronovou šťávou a medem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos