Léčba Prevence Zdraví

Je alkohol škodlivý nebo zdravý? Zjistěte pravdu!

Na jedné straně studie ukazují, že většina zdravé populace konzumuje mírné množství alkoholu (obvykle víno). Přesto, jiní výzkumníci volají, že alkohol je toxický a říkají, že je třeba se mu vyhnout za každou cenu.

Kdo má pravdu?

Ukázalo se, že jsou oba názory částečně správné. Abychom pochopili proč, musíme porozumět některým základním definicím, abychom se mohli do výzkumu zapojit.  Vysvětlím na konci, proč se osobně rozhodnu pít alkoholické víno s umírněností a považuji to za zdravé.

Co je to alkohol?

Když mluvíme o alkoholu, nejčastěji se jedná o širokou kategorii pitných tekutin, jako je víno, pivo a alkohol. Ethanol je účinná složka v těchto kapalinách a je skutečným „alkoholem“, na který odkazujeme. Ethanol je zodpovědný za příznaky intoxikace a potenciálně škodlivé účinky na tělo.

Je alkohol toxický?

Chcete-li odpovědět na tuto otázku, musíme pochopit, co vlastně je toxin. Pojmy „toxin“ a „jed“ jsou často používány zaměnitelně, ale je zde rozdíl. Termín „toxin“ není klinickou definicí. Pokud jde o toxicitu, dávka dělá jed.

Jako příklad, některé věci jsou okamžitě a zjevně jedovaté. Myslete na kousnutí pavouka, kousnutí hadí nebo kyanid. Přesto téměř jakákoli přirozená látka může být toxická nebo bezpečná  v závislosti na dávce.

Nevěřte mi? Jeden atom plutonia (vysoce nebezpečná látka) není fatální. Přesto tři galóny vody (životně důležitá látka pro život) spotřebované v krátkém čase mohou být smrtelné.

To je důvod, proč je toxicita definována úrovní látky nalezené v těle, nikoli samotnou látkou.

Takže podle vědecké definice alkohol není ve skutečnosti „toxický“ sám o sobě, ale může být ve velkých dávkách. Výzkum ukazuje, že mírné množství alkoholu, zejména vína, může být také velmi zdravé.

Je alkohol droga?

Tato definice je trochu jednodušší. Stručně … ano.

Alkohol je droga. Ale je to také cukr, podle několika výzkumných pracovníků včetně Dr. Mark Hyman a Dr. Robert Lustig. Tvrdí, že cukr může být osmkrát návykový jako kokain a cituje studie, kdy laboratorní potkani vybrali cukrovou vodu nad kokainem.

Slovní definice léku je „látka užívaná jako léčivo nebo při přípravě léku“. Podle této definice by alkohol i cukr byly léky založené na rychlosti, jakou se léčíme.

Vědecky je droga „lékem nebo jinou látkou, která má při vstřebávání nebo jiném zavedení do těla fyziologický účinek“. Podle této definice je cukr a alkohol opět droga.

Dolní řádek – Pokud se vyhýbáte alkoholu, ale ne cukru, neustanovujete nic. Pokud budeme tvrdit, že alkohol je toxický, měli bychom porozumět toxicitě jiných běžných látek, jako je cukr.

Naše tělo produkuje alkohol denně

Mnoho lidí si neuvědomuje, že naše těla denně vyrábějí etanol v malých množstvích. Prostřednictvím normálního procesu trávení sacharidů tělo produkuje několik gramů ethanolu denně. Naše těla snadno metabolizují a odstraňují tuto látku a my jsme naprosto v pořádku.

V některých vzácných případech tělo nadměrně produkuje alkohol v takzvaném syndromu fermentace střev. K tomu dochází tehdy, když nadměrný růst pivovarských kvasnic v těle vytváří vysoké množství alkoholu po konzumaci sacharidů. U pacientů trpících tímto syndromem byla dokonce obviněna jízda pod vlivem bez pití kvůli jejich vysokému obsahu alkoholu v krvi!

Jak alkohol ovlivňuje tělo

Na základě výše uvedených informací víme, že alkohol má na tělo fyziologický účinek. Celý výzkum pozitivních přínosů se zaměřuje na mírné množství alkoholu. Mírná spotřeba je definována jako 1-2 nápoje denně nebo méně. Výzkumy obecně ukazují, že nadměrná konzumace alkoholu škodí tělu a nemá žádný užitek.

Ve vysokých množstvích bychom měli všichni považovat alkohol za toxický a vyhnout se tomu. V mírných množstvích výzkum ukazuje, že alkohol může být prospěšný.

Jak alkohol ovlivňuje játra

Játra jsou přímo ovlivněny konzumací alkoholu. Když pijeme, játra vytváří enzym nazývaný alkohol dehydrogenasa, který převede ethanol na acetaldehyd (opravdu toxická sloučenina). Acetaldehyd je zodpovědný za mnoho příznaků kocoviny. Enzym nazvaný acetaldehyddehydrogenasa přeměňuje acetaldehyd na kyselinu octovou (aka-vinegar), čímž je neškodný.

Stručně řečeno, když spotřebujeme více alkoholu než naše játra dokáže zpracovat v krátkém čase, může se vytvářet acetaldehyd. Cítíme se pod vlivem alkoholu a druhý den můžeme být docela špatní. Časem, pokud acetaldehyd trvá příliš dlouho nebo příliš často, může způsobit zánět. Na krajním konci může dojít k cirhóze a pokročilým jaterním problémům.

Metabolismus jaterního alkoholu také zvyšuje poměr NADH / NAD +, čímž podporuje tvorbu jaterních tukových buněk. To také vede ke snížení oxidace mastných kyselin, což vede k přidání tuku v játrech a k poškození tuku. Toto je známé jako „tukové onemocnění jater“.

Nealkoholické tukové jaterní onemocnění mohou být způsobeny konzumací cukru a škodlivých tuků, a to i za nepřítomnosti alkoholu. Opět platí, že pokud se vyhýbáte alkoholu, ale stále spotřebujete cukr … problém neřešíte.

Pravidelná konzumace přebytečného alkoholu poškozuje játra. Mírná konzumace alkoholu a vyhýbání se nebo omezení cukru může být užitečné pro játra.

Jak alkohol ovlivňuje mozek

Nadměrná konzumace alkoholu ovlivňuje mozku několika způsoby. V krátkodobém horizontu mohou lidé zažít krátkodobé účinky opilosti a dokonce i výpadky nebo amnézie. Z dlouhodobého hlediska může nadměrné pití vést ke zhoršení funkce mozku a dokonce k demenci.

Na druhé straně výzkum ukazuje, že mírná konzumace alkoholu je spojena s lepší funkcí mozku a menším rizikem demence, zejména u starších populací.

Znovu připomínám: Dávka dělá jed. Pokud pijete, vždy pijte s mírou.

Jak alkohol ovlivňuje srdce

Alkohol má komplikovaný vztah se zdravím srdce. Jedná se o oblast, ve které výzkumníci nepovažují alkohol za toxický. Stručně řečeno, mírné pítí je spojeno s lepším zdravím srdce. Nadměrné pití je spojeno se sníženým zdravím srdce.

Opět – zpomalování vyhrává!

Mírná konzumace alkoholu prospívá srdci několika způsoby. Alkohol zlepšuje poměr cholesterolu, snižuje stres a úzkost a snižuje fibrinogen v krvi.

Je alkohol toxický pro spánek?

Spánek je životně důležitý pro zdraví a spotřeba alkoholu může snížit kvalitu spánku. Přílišné pivo zasahuje do spánkových cyklů a může vést k poruchám spánku. Zjistil jsem, že když piji víc než pár sklenic vína, probudím se uprostřed noci a budu mít potíže spát. Veškerý výzkum spánku může být jen jedním z nejnebezpečnějších vlivů na přílišné pítí!

Nepijte hodně, abyste nenarušili kvalitu spánku!

Alkohol pro funkci endotelu

Jedná se o jednu oblast, kde skutečně pomáhá mírná konzumace alkoholu. Nikdy jste neslyšeli o endoteliální funkci? Mark Sisson vysvětluje:

Zhoršené uvolňování oxidu dusnatého z endotelových buněk je spojeno s kardiovaskulární chorobou. Etanol zlepšuje tvorbu oxidu dusnatého, který dilatuje krevní cévy, reguluje krevní tlak, indukuje relaxaci hladkého svalstva cév a v podstatě zlepšuje funkci endotelu. Pokud chcete dobré kardiovaskulární zdraví, potřebujete dobrou endoteliální funkci. Je však důležité poznamenat, že velké dávky etanolu zřejmě snižují funkci endotelu, takže opatrnost je zjevně opodstatněná.

Historické a sociální aspekty pití

Při diskusi o dlouhodobém zdraví vína nemůžeme vynechat historické a sociální aspekty. Většina kultur po celé historii konzumovala alkohol, zejména víno. Udělali to v biblických časech. Mnoho lidí v Modrých zónách (místa, kde lidé žijí 100 let a výš než normálně se dožívající lidé) pijí sklenici vína denně.

V moderní době je alkohol považován za sociální maziva. Podělíme se o sklenku vína na pěknou večeři, na zvláštní příležitost nebo při skvělém rozhovoru s blízkým. Spotřeba alkoholu může snížit stres a podpořit sociální interakci. Vzhledem k tomu, že stres souvisí se zdravotními problémy a známe důležitost sociální interakce pro dlouhověkost … tyto přínosy nelze ignorovat.

Jedna důležitá upozornění … Existuje několik faktorů, které jsou spolu s umírněnou konzumací vína v modrých zónách a zdravých regionech. Tato populace obvykle nejsou sedavá a pohybují se denně. Spotřeba alkoholu jde ruku v ruce s výživnou hustou dietou a obvykle mají silné společenské vztahy. Pokud hledáte největší přínos pro zdraví, nezapomeňte optimalizovat tyto faktory!

Alkohol je toxický: Ano nebo ne?

Tato odpověď se liší podle osoby na základě různých faktorů. Ve velkém množství výzkumy ukazují, že bychom měli všichni považovat alkohol za toxický. Na druhé straně věda ukazuje mnoho výhod mírné konzumace alkoholu, zejména vína.

Například alkohol má mnohem vyšší obsah ethanolu než pivo nebo víno, zejména nízkoalkoholová vína. Z tohoto důvodu můžeme vypít mnohem méně, než začne dosáhnout toxické hladiny. Analýza dostupných údajů ukazuje, že průměrné užívání alkoholu snižuje riziko úmrtí a koreluje s dlouhověkostí. Nadměrná spotřeba je spojena s vyšší mírou úmrtí.

Ti, kteří mohou konzumovat alkohol, zejména víno, mírně bez problémů mohou těžit. Ti, kteří jsou náchylní k závislostem, mohou mít potíže s přetrvávajícím zmírňováním a měli by zvážit, jak se vyvarovat alkoholu.

Pokud se chystáte pít, doporučuji vám, abyste konzumovali možnosti s nízkým obsahem alkoholu.

Také se snažím pít s jídlem a ne na prázdný žaludek. Když je žaludek prázdný, něco, co se nazývá pylorní svěrač, je otevřený a více alkoholu zasáhne tenké střevo a vstřebává se okamžitě. Pití s ​​jídlem může také snížit hladinu cukru v krvi po jídle a tělo získá nejvyšší užitek.

Dnes piji pouze vína ze suchých zemědělských vín. Jejich vína mají lepší chuť a jsou čistá, bez přídavků, organicky pěstovaná, fermentována s divokými nativními kvasnicemi a 100% přírodními. Všechny vyrábí malé rodinné farmy v Evropě.