Dokonce i v zimě si můžeme připomenout příjemné letní chvíle a to nejlépe prostřednictvím ovoce, které nejen skvěle chutná, ale zároveň chrání naší imunitu. Řeč je o jahodách, ovoci, které je univerzální pochutinou do celé řady oblíbených pokrmů. Ať už preferujete čerstvě utržené jahody, nebo jahody z obchodu, mají pro náš organismus nesporné výhody a my si je představíme.
Zdraví v malém kousku ovoce
Jahody lze upravovat různými způsoby, lze je jíst syrové, pít je v koktejlech, péct z nich koláče, sušit je nebo z nich vytvořit čerstvou osvěžující šťávu. Kromě své rozmanitosti použití jsou jahody i mocným zdrojem vitamínů, který je důležitý pro náš imunitní systém. S jednou porcí jahod, tedy přibližně 150 g za den, zajistíte dostatečný přísun vitaminu C na celý den. Stejně tak své tělo dostatečně zásobíte kyselinou listovou, která je velice důležitá pro všechny ženy, obzvláště pro těhotné. Nedostatek kyseliny listové může mít velký vliv na vývoj plodu. U dospělého jedince chrání kyselina listová srdce a cévy. Její nedostatek se často projevuje depresí. Možná právě proto nás v zimním období, kdy omezujeme konzumaci ovoce a zeleniny, přepadávají melancholické chvíle.
Zdraví bez zbytečné chemie
Zapomeňte na propagované doplňky stravy a posilněte svou imunitu hrstkou jahod denně. Kromě zmíněných látek obsahují také flavonoidy a antioxidanty, které stabilizují hladinu cholesterolu a tím zabraňují ucpávání cév. Jahody rovněž zabraňují srdečním onemocněním a díky svému obsahu vlákniny jsou ideálním lékem na zácpu. Obsažená vláknina zároveň pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Skvělou zprávou pro všechny diabetiky je skutečnost, že má nízký glykemický index, který nijak nebrání v hojné konzumaci.
Jahody vám pomohou zhubnout
Kromě toho, že vás jahody drží v kondici a při plném zdraví, pomáhají i s hubnutím. Plody obsahují velké množství vody (až 90%), podíl cukru mají jen 10% a patří mezi nejméně kalorické druhy ovoce (35 kcal na 100g). S klidem tedy jahody snídejte, svačte nebo si je dopřejte ve formě jemného smoothie. Hodí se i jako předkrm před hlavním jídlem, vláknina u vás totiž navodí pocit nasycení.
Antioxidant a ochránce pleti
Jak jsme již zmínili, jahody jsou bohaté na antioxidanty. Podle posledních výzkumů jsou jahody, díky svým antioxidačním vlastnostem, na špičce seznamu zdravých potravin. Zbavují nás volných radikálů vnitřní cestou, což se odráží i na zevnějšku. Působí příznivě na naši pleť a to zejména tím, že pomáhají proti vráskám a dokáží udržet pocit svěžesti. Čerstvé jahody vás zbaví i nežádoucího zbarvení zubů, stačí je pár minut žvýkat v ústech a poté zuby opláchnout vlažnou vodou se špetkou jedlé sody. Můžete si vyrobit i rychlou masku z rozmačkaných jahod nebo si oplachovat pleť vymačkanou šťávou z jahod.
Pozor na alergii
Alergici, a lidé citlivější na vitamin C, zbystřete! Jahody patří do skupiny potravin, které uvolňují histamin, který způsobuje alergie, zejména nepříjemnou kopřivku.
Kosti, vlasy, paměť
Zdá se vám, že jsme vám dali málo důvodů, které říkají, abyste jedli jahody? Máme pro vás další. Jahody pozitivně působí i na kosti, obsahují totiž velký podíl hořčíku, draslíku a dalších minerálních látek. Zabraňují vypadávaní vlasů a zlepšují vaši soustředěnost a paměť.
Aplikace v medicíně
Vzhledem ke všem těmto atributům jsou jahody jedinečnou potravinou, která je vhodná pro využití v medicíně. Používají se plody, listy i kořen. Všechny části rostliny obsahují velké množství příznivých látek, jako jsou pektin, karoten aj.
Jahody jsou snadno dostupným pomocníkem pro udržení zdraví, který snadno nahradí potravinové doplňky a potěší vás zejména i po chuťové stránce.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos