Artyčok: Nutriční hodnoty a tipy na přípravu
O artyčoku a jeho zdravotních výhodách pro váš organismus jsme se již zmiňovali v předchozím článku. V tom dnešním se zaměříme na nutriční fakta a tipy, které vás nakopnou inspirací a nápadem, jak artyčoky zařadit do vašeho jídelníčku. Nechte se inspirovat a pozvěte zdraví do vaší kuchyně.
Nutriční hodnoty
Jeden středně velký vařený artyčok, který váží přibližně 120 g obsahuje:
- 64 kalorií
- 14,3 gramů uhlohydrátů
- 3,5 gramů bílkoviny
- 0,4 gramu tuku
- 10,3 gramů vlákniny
- 10,7 mikrogramů vitaminu B12 (27 % DD)
- 17,8 mikrogramů vitaminu K (22% DD)
- 8,9 miligramů vitaminu C (15% DD)
- 50,4 miligramů hořčíku (13% DD)
- 0,3 miligramu manganu (13% DD)
- 343 miligramů draslíku (10% DD)
- 87,6 miligramu fosforu (9% DD)
- 0,2 miligramů mědi (8% DD)
- 1,3 miligramu niacinu (7% DD)
- 0,1 miligram riboflavinu (6% DD)
- 0,1 miligramu vitaminu B6 (5% DD)
- 0,7 mg železa (4% DD)
- 0,1 miligramů thiaminu (4% DD)
- 0,3 miligramů kyseliny pantotenové (3% DD)
- 25,2 miligramů (3% DD)
- 0,5 miligramu zinku (3% DD)
Jak nakupovat artyčoky?
Artyčoky jsou běžně pěstovány v USA v Kalifornii, také ve středomořských oblastech a i dalších částech světa. Při výběru artyčoků si všímejte barvy a tvrdosti lístků. Ty nejtěžší artyčoky bývají nejlepší, protože jsou ještě čerstvé a ne vyschlé. Artyčok by měl mít zdravou zelenou barvu, měl by vypadat svěže, ne suše. Listy by měly být stále zavřené. Pokud stisknete listy proti sobě a uslyšíte jemný zvuk, jako když dře mezi nimi písek, je to dobrý znak ještě čerstvého artyčoku. Artyčoky doma uchovávejte ve vzduchotěsném igelitovém sáčku a odřízněte jeho okraj. Nejlepší je vařit artyčok do týdne od nákupu v supermarketu.
Příprava a vaření artyčoků
Nejdříve artyčok omyjte studenou vodou. Na artyčoku může být světlý film, který se objevil během dozrávání, ten opláchněte či očistěte s pomocí kartáčku. Odřízněte kousek horní části artyčoku a ořízněte i stopku. Pak lístky lehce odtáhněte. Artyčoky můžete připravovat buď vařené, v páře nebo pečené. Při vaření v páře je umístěte do parní nádoby hřbetem nahoru, až se voda začne vařit, nechte je 30 minut v páře. Do nádoby můžete přidat i česnek či citróny. Příprava v páře je, co se týče zachování nutričních hodnot artyčoků, nejzdravější. Ve vodě se artyčok vaří při vysoké teplotě po dobu 30 minut. Pokud chcete artyčok péct, potřete ho olivovým olejem a dopřejte mu též koření. Zabalte jej do alobalu, vložte na plech a pečte při střední teplotě přibližně 30 minut až hodinu, záleží na velikosti artyčoku. Buďte velmi opatrní při pečení artyčoků. Při nedopečení mohou být listy tuhé a špatně se žvýkají, naopak příliš opečené jsou až slizovité. Dokonale upečený artyčok má jemnou krémovou chuť a zachovává si své aroma.
Jak jíst artyčok?
Artyčoky se jedí velmi snadno. Vytáhněte si jeden list z vařené vnitřní části. Vložte si jej do úst a z pomocí zubů z něj „vysajte“/“vytáhněte“ jemný vnitřek listu. Takto se konzumují všechny lístky až se dostanete k samému srdíčku artyčoku, které je nejchutnější. To snězte celé. Artyčoky mohou být podávány jako předkrm či příloha. Plněné artyčoky jsou skvělý doplněk k jídlu a artyčokové srdce lze přidávat do salátů i těstovin. Nejvíce se k artyčoku hodí olivový olej, citron, petržel, sůl a pepř.
Recept: Pečené artyčoky
- artyčokové růžice
- olivový olej
- mořská sůl
Artyčoky omyjte, ale voda by se dovnitř neměla dostat. Odřízněte stonky i kus přední části. Pootvírejte listy artyčoku, aby byly vidět světlé chloupky. Posaďte je na pečící papír na plech a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 25-30 minut. Před pečením je můžete potřít trochou oleje a posypat mořskou solí. Upečené artyčoky jsou až tmavě hnědé. Odlamujte si lístky artyčoku a namáčejte do olivového oleje se solí. Vychutnávejte si jedinečně jemnou chuť vnitřní části listů artyčoků.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos