Jídlo Rakovina

Artyčoky: Zdravotní výhody, které se skrývají v této krásné růžici

Ač se s artyčoky u nás příliš nesetkáváme, pokud je někde objevíte, zkuste si je doma připravit nebo dopřát v restauraci. Kromě toho, že mají specifickou a velmi delikátní chuť, vašemu zdraví přináší řadu výhod. Jsou prevencí srdečních onemocnění, rakoviny, onemocnění trávicího traktu a bojují proti vzniku zánětu. 

Artyčoky

Z artyčoku je nejcennější a nejchutnější srdce, ale i okolní listy byste si měli dopřávat, jelikož skrývají vynikající chuť. Artyčok se stal populárním i pro přínos, který přináší organismu, obsahuje antioxidanty i fytonutrienty. Artyčok a výtažky z něj jsou skvělým léčivém na játra a žlučník. Podporují totiž tvorbu žluči a jejího vylučování, detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin prostřednictvím moči. Vhodný je také pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru, tudíž by si jej měli diabetici pravidelně dopřávat. Jsou úžasnou prevencí kardiovaskulárních onemocnění, jelikož zabraňují ukládání cholesterolu v cévách. Působí i jako protialergická látka, což je důležité i při léčbě ekzémů. Podporuje též trávení a zlepšuje látkovou výměnu.

Zdravotní výhody artyčoků

Růžice artyčoků v sobě ukrývají látky, které prospívají vašemu zdraví. Objevte jejich zdravotní výhody spolu s námi.

Artyčoky jako prevence rakoviny

Artyčoky jsou nabity řadou vitálních antioxidantů a fytonutrientů jako je quercetin, rutin, kyselina galová a cynarin. Artyčoky mají silné antioxidační účinky a eliminují škody, které napáchávají ve vašem těle volné radikály. Bojují s oxidačním procesem v těle. Jedním z nejdůležitějších výhod potravin, které jsou takto bohaté na antioxidanty je jejich schopnost bojovat proti rakovině. Antioxidanty jsou totiž přesně to, co naše tělo potřebuje pro boj proti jejich vlivu v těle.

Bojuje proti kardiovaskulárním onemocněním

Konzumace artyčoků souvisí s redukcí nezdravé hladiny cholesterolu v krvi a zlepšení celkového prokrvení těla. Lidé s vyšší hladinou cholesterolu v krvi jsou více ohroženi rozvojem onemocnění srdce, zástavou či mrtvicí. Artyčok obsahu látku zvanou cynarin, který je jedním z nejlepších přírodních léků na cholesterol, který nastoluje jeho zdravou úroveň. Lipidický a glykemický účinek artyčoků také pomáhá zabránit koronárním onemocněním srdce a metabolickým poruchám.

Detoxikuje játra a trávicí systém

Artyčoky jsou skvělou výživou zažívacího traktu a obnovují zdravý stav střev. Konzumace artyčoků zlepšuje střevní flóru a snižuje příznaky spojené s onemocněním trávicího ústrojí, zvyšuje také imunitní systém. Artyčoky obsahují silný antioxidační flavonoid silymarin, který účinně chrání játra. Navíc bylo prokázáno, že látka cynarin pozitivně stimuluje produkci žluči, která je vytvářena v játrech a je zodpovědná za správné vstřebávání živin. Bez správné produkce žluče nelze správně vstřebat základní živiny a mastné kyseliny.

Pomáhají při hubnutí

Artyčoky jsou také velmi bohaté na vlákninu, což je důležité pro řadu funkcí v těle. Vláknina pečuje o trávicí systém a je skvělou prevencí zácpy. Konzumace nerozpustné vlákniny je skvělým způsobem, jak zabránit ukládání nebezpečného viscerálního tuku, který se hromadí kolem orgánů a vede k různým onemocněním. Vláknina pomáhá při hubnutí, protože má schopnost nabobtnat v žaludku a střevech, nasává tekutina a přináší vám pocit sytosti, čímž zabraňuje zbytečnému přejídání.

Artyčoky a cukrovka

Vysoké množství vlákniny v artyčoku má schopnost udržet hladinu cukru v krvi stabilní a vyhýbat se prudkým poklesům inzulínů, proto je skvělý pro diabetiky. Díky vláknině se glukóza absorbuje pomaleji.

Anémie

Artyčok je také skvělým zdrojem železa a brání vzniku anémie, zvláště pokud si jej budete dopřávat pravidelně.

Zdroj

Zanechte komentář