Bobkový list a jeho účinky na vaše zdraví
Vzpomenete-li si na bobkový list, pravděpodobně vám na mysli vytane svíčková omáčka nebo italská kuchyně, která jej kombinuje s červeným vínem. Tato bylina je používána pro své léčebné účely již po staletí. Používá se nejvíce při vaření pro zvýraznění chuti, k masu, do polévek a dušených pokrmů. Stává se také oblíbenou součástí pánských vůní a kosmetických výrobků.
Bobkový list
Jak už název napovídá, pochází bobkový list ze stromu. Je sušeným listem vavřínu ušlechtilého. Původně byl bobkový list z Malé Asie, dnes se pěstuje v celém Středomoří. Pěstovat ho můžete i u vás doma a sušit si ho, aby byl opravdu čerstvý a bez ošetření chemikáliemi. Bobkový list byl součástí léčitelství již stovky let. Odvar pomáhá podporovat trávení. Zevně se aplikoval na bolavé svaly, přidával se do horké koupele či se rozdrtil a aplikovaly přímo na klouby. Používal se i olivový olej s rozdrcenými bobkovými listy, kterým se masírovaly bolavé klouby.
Proč je pro vaše zdraví bobkový list přínosný?
Ano, i bobkový list je pro vaše zdraví velmi přínosný. Může se chlubit mnoha vlastnostmi, na které bychom neměli zapomínat. Jaké to jsou?
Antioxidační účinky
Bobkový list vám nabízí své antimikrobiální a antioxidační vlastnosti. Silice z bobkového listu je silným antioxidantem.
Podporuje hojení
Bobkový list má protiplísňové vlastnosti. Esenciální olej z vavřínu působí proti vzniku plísní. Navíc extrakt z bobkového listu napomáhá hojení ran.
Snižuj riziko vzniku rakoviny
Extrakty z bobkových listů vás mohou ochránit před vznikem rakoviny prsu a tlustého střeva.
Pro diabetiky
Pozitivní vliv má také extrakt z bobkových listů na cukrovku. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Preventivně by se měl užívat extrakt dvakrát denně, aby udržoval hladinu krevního cukru a cholesterolu v normě.
Podporuje trávení
Bobkový list má i pozitivní vliv na trávicí trakt, pomáhá toxiny vyplavovat z těle. Listy obsahují enzymy, které uklidňují žaludek a snižují nadýmání. Pomáhá snižovat i příznaky celiakie a podporuje vstřebávání živin.
Nutriční hodnoty
Jedna polévková lžíce polévkovou lžíci (dva gramy) obsahuje:
- 1,3 g sacharidů
- 0,1 g bílkovin
- 0,1 g tuku
- 0,1 miligram manganu (7 procent DD)
- 0,8 miligram železa (4 procenta DD)
- 108 IU vitaminu A (2 procenta DD)
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos