Většina z nás si uvědomuje, že omega-3 mastné kyseliny v rybách nabízí četné množství zdravotních výhod, ale v závěru se tím až tak neřídí a k obědu si dá něco jiného. Nová studie publikovaná v časopise American Journal of Preventive Medicine však předkládá důkazy, proč si rybu dopřát alespoň jednou týdně – je zdravá pro náš mozek.
Neuvěřitelný význam ryb
Pečená nebo grilovaná ryba jednou týdně může odvrátit demenci nebo ovlivnit její pozdější výskyt, jak říká jedna nedávná studie z univerzity v Pensylvánii. Poznatky tak figurují i ve faktorech životního stylu, které ovlivňují zdraví našeho mozku a snižují vznik demence.
Hrozivé číslo alarmuje i budoucí prognózu výskytu demence. V roce 2040 se odhaduje počet lidí s demencí až na 80 milionů lidí. V průběhu 10 let se číslo může až ztrojnásobit, pokud se v lékařství neobjeví nějaké nové řešení a průlom.
Dalším zkoumáním vztahů mezi příjmem potravy a mozkové činnosti analyzoval výzkum s 260 účastníky, kteří byli podrobně vyšetřeni skenováním pomocí magnetické rezonance. Jednalo se o lidi s normálními kognitivními funkcemi. Kdo zařadil ryby do svého týdenního jídelníčku, měl lepší výsledky – více šedé kůry mozkové a bohatší poznávací procesy uložené v mozku.
Vliv ryb na známé choroby
Odhaduje se, že se do roku 2050 ztrojnásobí počet lidí starších 65 let, kteří budou trpět Alzheimerem a to až na 16 milionů. Tedy pokud se do té doby neobjeví nějaký lékařský průlom, který by tuto chorobu uměl zastavit.
Předchozí studie ukázaly, že omega-3 mastné kyseliny (které obsahují ryby, semena, ořechy a některé oleje) mají antioxidační účinek, který je spojen s větším zdravým našeho mozku. U ryb je třeba pamatovat i na způsob jejich přípravy. Grilované a pečené ryby mají mnohem vyšší obsah omega-3, než smažené ryby. Vysokým žárem při smažení se kyseliny ničí, proto je tento způsob přípravy nevhodný.
Pravidelné konzumování ryb způsobuje pozitivní strukturální změny v mozku, které nás ochrání před celou řadou chorob a zlepší naše schopnosti. Rada je tedy jasná, zařaďte ryby do svého týdenního jídelníčku, jedná se o výživnou a zdravou potravinu, která skvěle chutná a pomůže vám žít i v pokročilém věku plnohodnotným životem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos