Jídlo Ostatní Prevence

Chcete podpořit své zdraví? Konzumujte 3 meruňky denně

Jana Novotná
Napsáno od Jana Novotná

Toto chutné a lahodné ovoce obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že je zcela na místě označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství betakarotenu, což je antioxidant velice účinný například v prevenci nádorových chorob.

Pouhé tři malé meruňky přinesou tělu více než polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A. Dva středně velké plody obsahují asi 1,5 gramu vlákniny a dále draslík a celou řadu rostlinných látek se spoustou zdraví prospěšných účinků. Meruňky rovněž obsahují beta-kryptoxantin, což je zástupce skupiny karotenoidů a silný antioxidant, který dokáže snížit riziko rakoviny plic a tlustého střeva.

Původ meruněk

apricots-1509634_960_720Toto zdravé ovoce původně pochází z Číny, kde se pěstuje již déle než 4 tisíce let. Podle legend je na západ přivezl Alexandr Veliký. Ve světě se nejvíce pěstují v americké Kalifornii, mnoho odrůd však pochází ze Středního a Blízkého východu, zejména z Turecka. V Česku jsou nejpříznivější podmínky pro pěstování meruněk na jižní Moravě, ovšem postupně byli vyšlechtěny i odolné odrůdy, kterým se daří na Litoměřicku, ale i v severnějších oblastech Čech a Moravy.

Prospěšnost meruněk

Kromě zdraví prospěšných látek posilujících imunitu organismu, peristaltiku střev a snižujících hladinu škodlivého cholesterolu v těle, nabízejí meruňky i další látky, které například zpomalují stárnutí organismu. Dále mají kladný vliv na vlasy, nehty a pokožku, odbourávají tuky a jako velký zdroj kyseliny listové snižují riziko demence a alzheimera.

Sušené a dušené meruňky

Sušené meruňky patří mezi nejoblíbenější „zdravé potraviny“ a často se přidávají do směsí sušeného ovoce a oříšků. Mají trochu vyšší obsah cukru i kalorií a z nějakého zvláštního důvodu se z nich vytrácí beta-kryptoxantin. Přesto jsou stále dobrým zdrojem beta-karotenu a vitaminu A.

Další možnost představují dušené meruňky. Jsou vynikající i proto, že jejich obsah draslíku a vlákniny se dušením ještě zvyšuje. Beta-karoten a vitamin A si uchovávají. Dušením se ztrácí pouze beta-kryptoxantin, který získáme pouze z čerstvých meruněk.

O autorovi

Jana Novotná

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Zanechte komentář

error: