OstatníPrevenceRady a tipy

Kocovina? Jaká jídla vám pomohou + recepty

Jednou z menších nevýhod, které s sebou nese zdravý způsob stravování, je fakt, že dáte-li si alkoholický koktejl, cítíte ho víc. Mnoho lidí určitě tato zpráva nepotěší, ale v každém případě je to známkou toho, že se vaše tělo čistí.

Od této chvíle je tedy namístě pít opravdu jen tehdy, když máte chuť nápoje, které opravdu milujete. A jestliže se stane, že to přeženete, zde jsou nějaká doporučení, jak se rychle nepříjemného bolehlavu zbavit.

Alkohol působí jako diuretikum, takže močí ztrácíme mnoho potřebných elektrolytů. Výsledná dehydratace má za následek většinu symptomů kocoviny, jako je bolest hlavy, únava, sucho v ústech, nevolnost a zvracení. Naopak ztráty paměti, změny chuti k jídlu a nemotornost jsou přičítány zánětlivým účinkům, které alkohol má na náš organismus.

Pomocníci

Na nejvyšším stupni potravin, které vám pomohou od kocoviny, je voda. Ona vám pomůže k opětovné hydrataci. Nezapomeňte také doplnit draslík a hořčík, které jsou nezbytné pro správnou funkci svalů a nervů. Mezi potraviny bohaté na draslík patří například avokádo, banán, citrusy, dýně, špenát, sladké brambory nebo rajčata. Hořčík najdete v tmavé listové zelenině, fazolích, ořechách, celozrnném pečivu a tmavé čokoládě. Co se nápojů týče, pak je kromě vody výborná voda kokosová, která je plná živin a neobsahuje žádný cukr, barviva ani jiné přísady, které jsou přidávány do komerčních sportovních nápojů.

Alkohol také způsobuje pokles hladiny krevního cukru. V tomto ohledu vám pomohou sacharidy, jako jsou ovesné vločky či celá zrna, které zajistí, aby se krevní glukóza dostala zpět na správnou úroveň. Navíc vám dodají důležité vitaminy B skupiny, jako je například B6 a thiamin. Alkohol také vyčerpává hladinu vitaminu C, proto nezapomínejte na citrusy.

Jestliže máte žaludek „jako na vodě“, vyhněte se potravinám s vysokým obsahem tuku a umělého cukru. Raději se rozhodněte pro přirozeně sladké potraviny. Také bílkoviny vám udělají dobře, proto jsou například vajíčka na měkko skvělou volbou. A jestliže na ně nemáte chuť, zde jsou dva jednoduché recepty, které vám také pomohou proti příznakům kocoviny.

Sladké brambory se špenátem

Tento jednoduchý recept si můžete v klidu připravit během přestávky mezi sprchováním a hověním na gauči.

Na 4 porce udete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 střední sladká brambora, nakrájená na kostičky
  • 4 hrnky špenátu
  • 1 šálek cherry rajčat
  • ½ lžičky růžové himálajské soli
  • 8 vajec
  • volitelně: ½ šálku strouhaného sýra čedar, nebo jiného, jako je například parmezán

Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím rozehřejte olej na pánvi, přidejte slané brambory a opékejte 1 až 2 minuty. Přidejte cibuli a opékejte, dokud nezesklovatí. Přidejte špenát a rajčata a vařte, dokud zelenina nezměkne. Poté osolte.

Mezitím usmažte vajíčka se sýrem a nalijte na zeleninu. Pánev přendejte do trouby a pečte přibližně 30 až 40 minut. Před podáváním nechte alespoň 10 minut chladnout.

Smoothie na kocovinu

Na 1 porci si připravte:

  • ¼ litru neochucené kokosové vody
  • 1 zmrazený banán
  • 1 šálek baby špenátu
  • 1 polévková lžíce kakaového prášku
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • volitelně: ¼ šálku olivového oleje

Jestliže do smoothe chcete přidat i ovesné vločky, nechte je 20 minut namočené v kokosové vodě.

Poté všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka. Nalijte do misky, případně dozdobte kokosovými vločkami či kakaem.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button