Rady a tipy

Jaké byliny můžete doma pěstovat i v zimě?

S podzimem přichází čas, kdy sklízíme poslední plody z našich zahrádek a připravujeme se na zimu. Zazimováváme, uklízíme zahradu a připravujeme náš kus země na poklidný spánek. Vaše oblíbené bylinky však můžete pěstovat po celý rok, a to v teple domova. Zvolte si raději doma vypěstované bylinky, než ty povadlé ze supermarketu za poměrně vysokou cenu. Truhlíčky s bylinkami za oknem vám zajistí hojnou úrodu po celou zimu.

Jaké byliny pro domácí pěstování zvolit?

Pro vnější pěstování se hodí nejvíce ty bylinky, které jsou trvalé, tedy přetrvávají zimní období a na jaře opět obrostou. Především by to měly být také byliny nenáročné, které přežijí i s úplným začátečník v zahradničení. Důležité je pro ně správné umístění na světle, vhodný truhlík a zemina. Byliny snesou i chladnější teplotu, můžete je tudíž pěstovat i na chodbě, teplota jen nesmí klesnout pod 10 stupňů. Po zimě můžete bylinky zasadit na zahradu. Pěstovat můžete, mimo seznamu níže, také byliny jako rozmarýn, bazalku, oregano, šalvěj a další.

Voňavá meduňkabyliny

Chybět by vám doma neměla  vytrvalá bylina jménem meduňka. Má typicky svěží citronovou vůni a jemnou chuť. Stačí si trs meduňky vyrýt a zasadit do květináče. Meduňku umístěte do teplejší místnosti, kde bude mít dostatek světla. Listy meduňky mají velmi široké využití. Přidat je můžete do koláčů, sladkých krémů, ozdobit s nimi sladké pochoutky či si z nich připravit uklidňující čaj, který s trochou medu chutná opravdu dokonale. Usušené listy si svažte do plátěného sáčku a přiložte k posteli, meduňka totiž uklidňuje, a proto je častou součástí vonných směsí a bylinných polštářů. Její silice také uvolňují dýchací cesty.

Chutná pažitka

Na podzim, než začne mrznout,nyní je ideální doba, vyryjte část sestřiženého trsu pažitky (obsahovat by měl nejméně 20 cibulek). Připravte si truhlík či květináč, na dno umístěte písek, keramzit či štěrk, posypte zeminou a zasaďte. Nezapomeňte na zálivku. Pažitce dopřejte slunné místo a seřezávejte po menším trsech. Pažitka je velmi chutná a konzumovat ji můžete po celý rok. Je zdrojem vitamínů C a A a také železa a draslíku. Přisypat ji můžete do polévky, na chléb či čerstvý quiche.

Krásná petrželka

Podobně jako u pažitky, vyryjte před prvními mrazíky část petrželky ze záhonu a zasaďte do truhlíku či květináče. Petrželku uložte na světlé místo a několikrát během zimy prořezávejte. Petrželka je bohatá na vitamíny A, B a C, také na hořčík a železo. Čerstvá petrželka by neměla chybět v žádné polévce, ozdobit s ní můžete běžné jídlo či ji přidat do pomazánek.

Typická řeřichabyliny

Je velmi snadná na vypěstování. Stačí zakoupit semínka a nasypat je do připravená nádoby. Nádobu, nejlépe talíř, miska či plastový tácek, naplňte substrátem či vatou, řádně navlhčete a hustě posypte semínky. Semena vyklíčí poměrně rychle, musíte je však často zalévat, protože jak klíčky uschnou, už s nimi nic nenaděláte. Během pár dnů vám bylinka vyroste do výšky až deseti milimetrů a můžete ji začít sklízet. Řeřicha má specifickou chuť i vůni, je úžasná na čerstvý chléb s máslem či jako ingredience do salátů. Řeřicha obsahuje vitamín C a B a její chuť si brzy zamilujete.

Objevte kouzlo podomácku vypěstovaných bylinek s námi a zapomeňte na kupované byliny či ty sušené, které nikdy nenahradí čerstvou svěží chuť bylinky právě ustřižené z květináče.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button