JídloPrevenceRady a tipyVitamínyZdraví

6 nejzdravějších druhů kořenové zeleniny, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku

Dodržování zdravé výživy je zásadní pro celkovou pohodu a začlenění kořenové zeleniny do vaší stravy může mét pozitivní účinky. Tyto podzemní zázraky jsou nejen chutné, ale také nabité řadou zdravotních výhod. Tato zelenina balená živinami nabízí širokou škálu přínosů pro zdraví, od posílení imunitních funkcí až po podporu zdraví srdce.

Mrkev

Mrkev je proslulá svou zářivou oranžovou barvou a je bohatá na beta-karoten, který tělo přeměňuje na vitamín A. Tento základní vitamín podporuje zdravé vidění, posiluje imunitní funkce a podporuje zdraví kůže. Mrkev navíc poskytuje dobré množství vlákniny a antioxidantů, což z nich činí výživný doplněk vaší stravy.

Batáty

Sladké brambory jsou nutriční elektrárnou. Obsahují velké množství vlákniny spolu s vitamíny A a C, stejně jako draslík. Tyto komplexní sacharidy přispívají k regulaci hladiny cukru v krvi a jejich vysoký obsah antioxidantů může pomoci snížit zánět a zlepšit zdraví pokožky. Začlenění sladkých brambor do vašich jídel přidává jak chuť, tak nutriční hodnotu.

Řepa

Červená řepa má nízký obsah kalorií, ale je bohatá na prospěšné živiny. Obsahují vlákninu, folát, mangan a draslík. Dusičnany přítomné v řepě byly spojeny se zlepšením kardiovaskulárního zdraví a sníženým krevním tlakem. Kromě toho je řepa plná antioxidantů, které podporují funkci jater a potenciálně mají protizánětlivé vlastnosti.

Ředkvičky

Díky své ostré struktuře a pepřové chuti poskytují ředkvičky osvěžující doplněk salátů a dalších pokrmů. Ředkvičky jsou nejen osvěžujícím doplňkem jídla, ale také fantastickým zdrojem antioxidantů, vlákniny a vitamínu C. Tato kořenová zelenina byla spojena se zlepšeným trávením, díky sloučeninám, které podporují produkci trávicích enzymů. Navíc mají protizánětlivé vlastnosti a mohou podporovat zdraví jater.

redkvicky-korenova zelenina

Tuřín

Tuřín nebo šalgam je všestranná kořenová zelenina, která nabízí nesčetné množství zdravotních výhod. Poskytují vlákninu, vitamíny C a K, stejně jako minerály, jako je draslík a mangan. Nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody, tuřín pomáhá při udržování hydratace. Obsahují také glukosinoláty, sloučeniny spojené s prevencí rakoviny.

Pastiňák

Připomínající mrkev vzhledem, ale se sladší chutí a bílou barvou, pastinák je nutriční elektrárna. Tuřín je cenným zdrojem vlákniny, vitamínu C a kyseliny listové a poskytuje základní živiny pro podporu zdravé výživy. Pastinák také poskytuje draslík, který podporuje zdraví srdce, a antioxidanty, které potenciálně snižují riziko chronických onemocnění.

Zdroj obrázků: pixabay.cpm

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button